середу, 27 лютого 2019 р.

Художня вишивка

У розмаїтті народного мистецтва Золочівщини одне з провідних місць займає художнє ткацтво та вишивання. Вишивка зачаровує, заворожує, а інколи і дивує. Важко збагнути задум майстра, коли він створює плетиво орнаментів на полотні.

Золочівщина – край багатий майстрами художньої вишивки. У народі кажуть – що не край, то свій звичай, а кожне сільце має своє слівце. Кожне село чи містечко Золочівщини має свій неповторний штрих у серпанку українського національного вишивання.
Краєзнавчий куток у Золочівській ЦРБ ім. І. Франка

Щоденний і святковий, жіночий, чоловічий та дитячий одяг з часів давньої старовини минулого і попередніх століть, обруси, рушники побутового та святкового використання, вишиванки з елементами давньої свастики – ось те, чим промовляють до нас минулі покоління, те, чим вони жили, займалися про що думали, чим раділи й сумували, беручи до рук голку, кужіль, веретено, виводячи прядиво полотна, вишиваючи хрестиком життя-долю собі, своїм родинам, дітям.

Серед сучасних майстрів вишивки:
Гриненко Василь. Вишивкою почав займатися з 12 років. Вишивав сорочки, рушники, але найкраще вдавалися ікони. Вишиває хоругви, фелони у церкви Львівщини.
Василь Гриненко
Художник почав вишивати з 12 років. Любов до цієї справи привила йому мама, яка вишивали рушники для церкви. Сам Василь Гриненко вважає себе учнем відомого автора вишиваних ікон, греко-католицького священика Дмитра Блажейовського. Роботи Василя Гриненка демонструвалися: у Золочівському народному домі, Золочівському замку, Львівському палаці мистецтв.



Доброносов Андрій. З дитинства полюбляв дивитися за маминими руками, які вправно тримали голку з ниткою і виводили на полотні гарні візерунки та мальовничі картинки. Спостережливість та нескладна вправа вишивання звичайним хрестиком – стали першим азами уподобання майстра. На початках займався звичайною вишивкою. Подобалися тоді червоно-чорні мотиви. Напевне мода тих років. А потім взявся і за кольорову. З часом виробилася власна техніка вишивання, якої художника ніхто не вчив. А також набув майстерності у вишиванні малим та великим напівхрестом, гладдю. 

Полюбляв відвідувати художні виставки. Побачивши там цікаву роботу, пробував сам виконати таку. Приходив додому і з натхненням брався вишивати. У результаті виходили напрочуд гарні вишивки. 
Митець займається також мистецтвом художньої фотографії.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...