четвер, 3 лютого 2022 р.

До дня заснування ОУН: історична пам'ятка

3 лютого 1929 року була створена політична сила, яка відіграла помітну роль в українській історії середини ХХ століття.

Організація українських націоналістів (ОУН) виникла як підпільна організація, та незабаром стала порівняно потужною силою. Не дивлячись на репресії, чисельність ОУН завжди досягала 10-30 тисяч членів.
А як розвивалися події на Золочівщині?

Наприкінці 1937 р. на базі Бродівського та Золочівського повітів була створена Золочівська округа ОУН, як окрема структурна одиниця.

Пост провідника зайняв Роман Кравчук. Він був членом ОУН з 1930 р., кількаразовим керівником Золочівської повітової екзекутиви ОУН. Саме стараннями Р. Кравчука до лав ОУН вступило чимало молодих нацоналістів, які у 1940-х рр. займали ключові посади в оунівському підпіллі Галичини. Серед них - Осип Безпалько, Ярослав Дацьків, Богдан Квас та багато інших.

Цікаво, що:

ОУН того періоду не ставила перед собою завдання стати масовою організацією, а наголос робила на вихованні патріотичних рис серед членства. Перед кандидатами на вступ ставили високі вимоги.

Важливим джерелом поповнення і підсилення організації кадрами були учні та випускники середніх навчальних закладів, зокрема Золочівської приватної класичної гімназії Українського педагогічного товариства "Рідна школа", Золочівської державної гімназій ім. Яна Собеського.

Більше як зазвичай знайдете - у книзі. Вона на фото, а анотацію читайте тут -
https://zolocyiv-kraj.blogspot.com/2021/02/blog-post_4.html



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...