четвер, 22 жовтня 2020 р.

Михайло Хамула і його "резиденція" килимарства

Сьогодні знайомимо вас із постаттю Михайла Хамули - успішного галицького промисловця, громадського діяча, мецената. Він відродив мистецтво ткацького промислу у Глинянах після І світової війни, викупивши на ліцитації (аукціоні) ткацьку фабрику разом з уцілілим обладнанням.


  • Досить швидко М. Хамула відреставрував пошкоджені приміщення, виготовив кільканадцять верстатів, залучив до роботи старих досвідчених робітників і фабрика знову запрацювала. Але вже модернізована і виготовляла виключно килими. 
  • Аби забезпечити фабрику кваліфікованими працівниками Михайло Хамула відкрив курси килимарства.
  •  Для широкого збуту килимів фабрика мала свої крамниці у Варшаві, Кракові, Вільнюсі, Станиславові, Тернополі, Львові і Глинянах.
  •  Продукція фабрики М. Хамули виставлялася на світових виставках в Нью-Йорку, Мілані, Празі, Парижі, Відні, Варшаві, на "Крайовій виставці" в Познані, "Регіональній виставці" в Тернополі, на "Торгах східних" у Львові. Майже повсюди вона отримувала призові місця, золоті або срібні медалі, дипломи і грамоти.
  •  У 1939 році з приходом радянської влади, фабрику було націоналізовано, а М. Хамула змушений був емігрувати до Польщі, згодом - до Німеччини, а так - до США. Саме там в останні роки життя видав книгу-спогад "Глиняни - місто моїх килимів".
З книгою "Глиняни - місто моїх килимів" М. Хамули можна  ознайомитися,  прочитати та завантажити в електронній бібліотеці Diasporiana: https://diasporiana.org.ua/.../12639-hamula-m-glinyani.../

Цікаво та пізнавально про історію глинянського килимарства та постать Михайла Хамули у статті Богдан Марциняк Волошин за посиланням: https://politiko.ua/blogpost4122


Читайте книги і не лише традиційні!
Цікавтеся історією свого краю і ви будете знати більше!

Михайло Хамула з родиною


Реклама "Витвірні килимів" М. Хамули


Обкладинка книги "Глиняни - місто моїх килимів"


Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...