вівторок, 21 лютого 2017 р.

Населені пункти краю. Хильчиці


Хильчиці

Село Хильчиці Золочівського району мальовниче і дуже красиве, його омивають з однієї сторони озера, а з іншої - протікає річка Золочівка, яка ніби розмежовує село і сосновий ліс. Розташоване на віддалі 4 км від районного центру - міста Золочева на трасі Золочів - Олесько - Підлисся. Населення - 260 чол. Належить до Ясеновецької сільської ради. Через село споконвіків і до сьогоднішнього часу проїжджають люди і туристи до Олеського замку та до рідного села Маркіяна Шашкевича (с. Підлисся Золочівського району). 

Мешканці села гордяться тим, що колись хильчицькими стежками спішив малий Маркіян Шашкевич до гімназії, яка знаходилась у Золочеві. 

Хильчиці належить до старовинних сіл, його згадують при різних нагодах ще до 1465 р. Першу згадку про власника села Павла з Хильчиць записано в акті розмежування грунтів між Хильчицями і Почапами. 

Між Почапами і Хильчицями виявлено могильник бронзової доби (ІІ тис. до н.е.), селище часів Київської Русі ХІ - ХІІ ст. Була в селі стара дерев'яна церква (XVII ст.), перед будівництвом нової (з каменю й цегли) її розібрали. Парохом тоді був о. Василь Вергановський. 

У 1880 р. власником фільварку була Людмила Джержковська, що мала у селі 765 моргів землі, а територія земель налічувала 846 моргів. Було тоді в Хильчицях 417 мешканців, з них 358 греко-католиків, 53 римо-католиків, 6 євреїв. Була тоді школа і водогінний млин. За спогадами старожилів, у 1928 р. за селом, на хуторі "За вода", створена читальня, в той час вона розміщувалася в будинку священика Вергановського. У читальні налічувалось близько 500 примірників літератури. В 1941 р. хату-читальню перенесено у проборство отця Плясецького. Головою читальні був Ярослав Біда. 

Минуло більш як піввіку з того часу, коли сини і дочки нашого народу згоріли у справжній бані за визволення рідної землі. На теренах Золочівщини створювались загони УПА. У Хильчицях також діяв загін УПА. В 1946 р. на хуторі "За вода" знаходилась криївка. Осіннього ранку 1946 р. була облава ЕНКДистів, вівся запеклий бій між упівцями та ЕНКДистами. Усі хлопці були по-звірячому вбиті, хутір "За вода" спалено. Повантаживши їхні тіла на підводи, енкаведисти повезли їх у Золочів. Поховані вони у братській могилі на Золочівському цвинтарі, а їхні сім'ї вивезені у Сибір. Обов'язок живих - пам'ятати про тих, хто своє життя віддав за мирне і щасливе сьогодення. 

При в'їзді до Хильчиць мешканцями села висипана символічна могила в пам'ять хлопців-героїв УПА, які боролись і загинули за Незалежність України. 

Сільська рада в селі утворена в 1944 р., головою тоді була Катерина Бокійчук. У 1952 р. сільську раду ліквідовано і село увійшло до складу Ясеновецької сільської ради. 

На той час в селі був водяний млин, церква, школа, бібліотека, клуб і магазин.

У 1969 р. на базі млина було збудовано Золочівський міжколгоспний комбікормовий завод, який в 2001 р. зареєстрований як ТзОВ. На території комбікормового заводу сьогодні працюють дві фірми - ТзОВ "Княжі лани" і ТзОВ "Д-Мікс". 
Комбікормовий завод

У 1977 р. проведено реконструкцію старого приміщення початкової школи, де на теперішній час розміщено початкову школу, бібліотеку та народний дім "Просвіта

При підготовці використано: 
матеріали, зібрані зав. сільської бібліотеки-філії Золочівської РЦБС.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...