понеділок, 5 грудня 2022 р.

Книжкова полиця для краєзнавців # З ІСТОРІЇ НАУКОВО-ОСВІТНЬОЇ та КУЛЬТУРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОТЦІВ РИМО- і ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКОВ В УКРАЇНІ у ХVII-XX ст.

Шановні краєлюби!

Нещодавно з доброї руки п. Юрій Болюбаш краєзнавчий фонд Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка поповнився новим виданням.

Це – книга "З ІСТОРІЇ НАУКОВО-ОСВІТНЬОЇ та КУЛЬТУРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОТЦІВ РИМО- і ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКОВ В УКРАЇНІ у ХVII-XX ст." авторського колективу у складі Теодозій Присяжний, Юрій Яріш-Присяжний, Павло Присяжний, Юрій Болюбаш – змістовне, цікаве, багато ілюстроване історико-краєзнавче дослідження.
Окремі публікації цих авторів про піярські школи у Варяжі, Золочеві, Львові, Любешеві, Дубровиці, Межирічі Корецькому (тепер - Великі Межирічі) та Заславі (тепер - Ізяслав), а також про отців Маркіяна Шашкевича та Романа Дурбака побачили світ у наукових виданнях України та Польщі.
Пропоновані у виданні дослідження, статті, архівні матеріали, тексти зібрані у трох розділах:
  1. знайомить з орденом піярів і його реформаторською роллю в історії шкільництва на теренах України;
  2. висвітлює громадсько-культурну діяльність і літературну творчість українського просвітителя Маркіяна Шашкевича;
  3. розповідає про життєву дорогу та поетичну творчість отця Романа Дурбака.
Книга доповнена додатками, серед яких чимало цінних архівних матеріалів, вибрані поетичні твори Романа Дурбака та фотоілюстрації.

P.S. Впевнені, що пригодиться усім, хто глибше цікавиться минулим своєї малої Батьківщини та усім справжнім шанувальникам релігійної та культурної спадщини Золочівщини й України.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...