вівторок, 30 травня 2023 р.

МАГДЕБУРЗЬКЕ ПРАВО У ЗОЛОЧЕВІ

У травні 1523 року тодішній власник міста Золочева Станіслав Сененський звернувся до короля Польщі Зигмунда І з проханням надати місту Магдебурзьке право, яке той надав місту 15 вересня 1523 року.
Магдебурзьке право (також німецьке або тевтонське міське право; лат. theuthunico iure, id est iure magdeburgensi) - одна з найпоширеніших правових систем міського самоврядування в Центральній Європі. Закріплювало право міських станів - купців, міщан, ремісників, встановлювало порядок обрання і функції органів самоврядування, регулювало торгівлю, опіку, успадкування, визначало покарання за окремі види злочинів.

Ось як описує історичний документ Zygmunt Uranowicz у книзі "Przywileje miasta Złoczowa":
Пергаментний привілей 60х31 з декоративною буквою "І" та напилком 8 см. Досить товста шовкова нитка пронизана через 2 отвори... до яких прикріплена печатка... в металевій коробці, закритій невеликим гачком.
Які привілеї отримав Золочів, яких правил мусив дотримуватися читайте більше у статті "МАГДЕБУРЗЬКЕ ПРАВО У ЗОЛОЧЕВІ" Володимира Сивака у часописі "Наша українська справа" від 25 травня 2023 року (№ 21).



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...