пʼятницю, 7 квітня 2023 р.

Той, хто протягом життя досліджував проблеми місцевого самоврядування в європейських країнах і був там почутий : Юрій Панейко

Історія реєструє людей, які проявили себе в житті особливими прикметами, вчинками або й навіть подвигами, блискучими ідеями. Не про полководця, що завойовував країни, буде мова. Не про політика, який виблискував своїм талантом на політичній арені. А ПРО ВЧЕНОГО, нашого українського вченого, сина Золочівської землі.

ЮРІЙ ПАНЕЙКО (03.04.1886-18.08.1973) - уродженець Золочева, відомий правник, історик держави та права, громадський діяч, яскравий представник державної теорії місцевого самоврядування.

Життя Юрія Панейка не завжди було уквітчане рожами, не все йому давалося легко.
  • Виростав у багатодітній сім'ї, яка втратила годувальника. У рідному місті Золочеві він ходив до народної школи і закінчив 6 класів гімназії.
  • У зв'язку з тим, що родина переселилася до Львова, подальшу гімназійну науку він продовжував у 5-ій державній гімназії цього міста, де у 1905 р. одержав свідоцтво зрілості з відзнакою.
  • Того ж року записався на факультет права і політичних наук Львівського ун-ту. 1910 р. закінчив свої студії, одержавши ступінь доктора прав.
  • По закінченні ун-ту Юрій Панейко вступив на адміністративну службу в галицькому намісництві, залишився урядовцем аж до розвалу Австро-Угорської монархії. Був особистим секретарем останнього намісника Галичини графа Гуйна.
  • Посада державного службовця не задовільняла амбіцій Ю. Панейка. Він не зупинявся на досягненому, а поглиблював свої теоретичні знання.
  • Додатково у Німеччині студіював державне й адміністративне право, науково працював у Віленському ун-ті.
  • Маючи перед собою обрану ціль, концентрує свою увагу на певних проблемах, які не покидатимуть його до кінця життя. Це проблеми самоврядування. Роки праці вилилися у твір "ГЕНЕЗА Й ПІДСТАВИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ", що вийшов друком у Парижі 1926 р. У 1934 р. появився другим накладом у Польщі.
  • Дана праця Ю. Панейка поклала основи для подальшої наукової кар'єри, про яку він мріяв.

P. S. Шануйте свій рідний край, пишайтеся його талановитими людьми! 

У дописі використано:
  1. Захарчук Є. Василь Панейко, Юрій Панейко – брати, уродженці Золочева, котрі прислужилися Україні [Електронний ресурс] / Євгеній Захарчук. - Режим доступу: http://ena.lp.edu.ua:8080/.../2018v11_Zakharchuk_Ie-Vasyl...
  2. Збірник на пошану Юрія Панейка [Текст] / Український Вільний університет. - Мюнхен, 1988. - 190 с.
  3. Золочівщина. Постаті [Текст] : біограф. довід. / упоряд. Юрій Юречко. - Львів : Святогорець, 2019. - С. 192.
  4. Саламаха Н. Відомі золочів'яни: брати Панейки / Наталія Саламаха // Народне слово. - 2017. - 26 січня (№4). - С. 4.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...