середу, 11 січня 2023 р.

ВАСИЛЬ КУК: ШКІЛЬНІ РОКИ У ЗОЛОЧЕВІ

Історію творять особистості. Особистості, що вірять у свої ідеї і надихають інших людей. Персоналії, що здолали нелегкий шлях і закарбували свою біографію в історії певного періоду.

Яскравою особистістю, без якої історія національної боротьби буде неповною є ВАСИЛЬ КУК - останній головнокомандувач УПА, який відіграв особливу роль у визвольному русі й зумів на власному життєвому прикладі показати силу та незламність у боротьбі за Україну.

Згадуючи Василя Кука у 110-річчя від дня його народження висвітлимо його шкільні роки, що були тісно пов'язані з нашим містом:
  • роки життя Василя Кука з 1923 по 1932 пов'язані з м. Золочів. Це були роки навчання у Золочівській класичній гімназії Українського педагогічного товариства "Рідна школа";
"Василь дуже любив цей заклад. Усе в ньому здавалося милим - навіть парти з грубого масивного дерева, які додавали інтер'єру майже королівського шику. У цих стінах Василеві було дуже "рідно": тут навчалися переважно українці".
  • освіта давалася Василеві складно, він не мав власного житла у Золочеві й мусив щодня долати 20 кілометрів залізницею;
"... Василь любив гімназію за те, що в кожному її класі були книжкові шафи. На перерві, якщо вчитель дозволить, з них можна було діставати книжки й гортати, а якщо пощастить - навіть брати їх додому й читати. Василь з великою повагою ставився до книжок - не через те, що вони багато коштували, а тому, що вважав їх скарбницею знань..."
  • серед викладачів гімназії було багато старшин УГА, УСС, Армії УНР. Наприклад, ректор закладу священик отець Микола Хмільовський був колишнім капеланом УГА, очільником підпільної греко-католицької церкви (1940-ві);
"Василь Кук в автобіографії зазначав, що особливо великий вплив на виховання національно-патріотичної свідомості мали такі вчителі, як викладач історії М. Величко, учитель латинської мови І. Винар, учитель німецької мови й літератури Д. Бурко, історик М. Гева, викладач української мови й літератури М. Логінський, учитель катехізису о. Ф. Побігушка та багато інших".

Далі буде...

Цікаво про Василя Кука розповідає історикиня, авторка книги "Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука" Аліна Понипаляк - https://www.youtube.com/watch?v=nj0WjAuEA

У дописі використано:
  1. Золочівська гімназія «Рідної школи» 1921-1939 [Текст] : зб. матеріалів до історії українського шкільництва / упоряд. Микола Дубас. – Львів : Укр. технології, 2011. – 192 с.
  2. Понипаляк А. Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука [Текст] / Аліна Понипаляк. - Київ : Наш формат, 2021. - 256 с., іл. - (Наш пантеон).
P. S. Переконані, що звернення до історичного минулого значною мірою визначає і наше майбутнє!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...