вівторок, 10 січня 2023 р.

Книжкова полиця для краєзнавців # Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука / Аліна Понипаляк

Понипаляк А. Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука [Текст] / Аліна Понипаляк. - Київ : Наш формат, 2021. - 256 с., іл. - (Наш пантеон).
Є люди-епохи, а є люди - кількох епох. Такою особистістю був останній командир УПА Василь Кук. Він народився до Першої світової війни, пережив лихоліття Другої світової, розквіт і згортання діяльності УПА, потрапив у радянський полон і разом з Україною отримав омріяну свободу у 1991-му.
Як сімейна скрута вплинула на його погляди? Коли він загорівся ідеєю збройної боротьби? Як пережив смерть братів Ілька та Іларія? Як вибудовував мережу ОУН у Дніпропетровську й перебував у підпіллі на Волині й Галичині? Як продовжував тиху боротьбу в 1970-1980-х роках й отримав "друге дихання" після незалежності?
На всі ці питання відповідає історикиня Аліна Понипаляк, яка на сьогодні найгрунтовніше дослідила життя і діяльність Василя Кука у книзі "ОСТАННІЙ КОМАНДИР УПА. ЖИТТЯ і БОРОТЬБА ВАСИЛЯ КУКА" (Київ, 2021).
Василь Степанович Кук - український військовий діяч, генерал-хорунжий, командир УПА-південь, 2-й Голова Генерального Секретаріату Української головної визвольної ради, останній головнокомандувач УПА (1950-1954).
11 січня 2023 року відзначаємо 110-річницю від дня народження Василя КУКА і пам'ятаємо вислів головнокомандувача УПА:

ПЕРЕГОВОРИ З ОКУПАНТАМИ НА ТВОЇЙ ЗЕМЛІ МОЖУТЬ ТРИВАТИ НЕ ДОВШЕ АВТОМАТНОЇ ЧЕРГИ (Василь Кук)



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...