середу, 11 січня 2023 р.

ВАСИЛЬ КУК І "ПЛАСТ"

Коли Василеві Кукові було 15 років, він вступив до патріотичної скаутської організації "Пласт", що діяла при Золочівській класичній гімназії Українського педагогічного товариства "Рідна школа".
"Василь почувався найщасливішим на світі: батько погодився записати його разом із братами до "Пласту"! Від радості здавалося, наче за спиною виросли крила. Насправді ж у "Пласті" виросте і зміцніє Василів дух"
За "пластовою картою впису", це сталося 18 вересня 1928 року. За цим самим документом Василя було приписано до ХХІІ пластового курена ім. Івана Богуна у Золочеві, п'ятого гуртка "Крука".
"Як вони, пластуни, любили гутірки й вишколи! То було ціле свято. Особливо Василеві подобалося готувати якісь довідки з історії України, ділитися знаннями з товаришами. Та й виховники всіляко заохочували молодь дізнаватися нові сторінки визвольної боротьби"
За спогадами Василя Кука, участь у скаутському русі стала важливим перехідним етапом між дитинством і юністю, помітним кроком до дорослого життя
"І тоді я записався до "Пласту". Тоді той "Пласт" зачав мене вчити уму-розуму, що треба, якщо ти хочеш щось здобути, ти мусиш мати сильну волю. А по тому ще прийшло - то пізнати свою країну"
Початок історії читайте на краєзнавчому блозі Золочівської міської бібліотеки ім. І. Франка - https://zolocyiv-kraj.blogspot.com/2023/01/blog-post_11.html

Далі буде...

У дописі використано:
  1. Золочівська гімназія «Рідної школи» 1921-1939 [Текст] : зб. матеріалів до історії українського шкільництва / упоряд. Микола Дубас. – Львів : Укр. технології, 2011. – 192 с.
  2. Понипаляк А. Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука [Текст] / Аліна Понипаляк. - Київ : Наш формат, 2021. - 256 с., іл. - (Наш пантеон).
P. S. Переконані, що звернення до історичного минулого значною мірою визначає і наше майбутнє!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...