пʼятницю, 12 листопада 2021 р.

Шашкевичу-210: історія №9

ІСТОРІЯ №9 про "РУСАЛКУ..."
Кульмінаційним моментом у національно-відроджувальній діяльності Маркіяна Шашкевича є видання першої в Західній Україні книжки українською народною мовою.
  • У 1837 році здійснилася заповітна мрія Шашкевичевого гуртка: в Будимі (Будапешті) з'явилася "Русалка Дністровая".
  • Значну частину накладу Г. Петрович, який займався виданням, надіслав до Львова, та на книгу не менше, ніж друзі, чекали вороги.
  • Влада конфіскувала надіслані книги. Арешту уникла лиш позальвівська частина видання.
 уже в наш час шашкевичезнавець Феодосій Стеблій знайшов документ, із якого з'ясувалося, що в Львові 1837 року було конфісковано 600 примірників "Русалки..."
Чим була викликана така немилість до начебто невинної за змістом "Русалки..." - чому була заборонена?
  • "... цей збірник був під забороною тільки тому, що це був український збірник" (М. Шашкевич). Асиміляторам, цісарським посіпакам, старшенно не хотілося визнавати повноправності "мужицької мови".
  • Ця маленька книжечка, видана народною мовою і фонетичним правописом, наробила великого галасу в тодішній Галичині. Вона стала визначною подією національного руху і поклала початок новій літературі на західноукраїнських землях.
У фондах Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка є видання "Русалки..." різних років і вони чекають, коли їх погортаєте саме Ви !

ДАЛІ БУДЕ...

P. S. Читайте Шашкевича разом із Золочівщина#digest у час його 210-ліття !




Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...