вівторок, 16 листопада 2021 р.

Шашкевичу-210: історія №10

ІСТОРІЯ №10 (заключна) про УВІЧНЕННЯ ПАМ'ЯТІ МАРКІЯНА ШАШКЕВИЧА
“Геній – це той, хто йде попереду, а йому у спину кидають камінь”. Цей вислів вдало описує надміру короткий життєвий шлях Маркіяна Шашкевича.
  • Шашкевич помер від туберкульозу на 32-му році життя так ніким і не визнаний. Похований був у селі Новосілки, де в останні роки життя працював парохом. Його могила 50 років була загубленою на сільському цвинтарі, аж поки його останки не знайшли і урочисто не перевезли до Львова.
  • Перепоховання відбулося 31 жовтня і 1 листопада 1893 року.
  • Як згадував у своїх споминах перепоховання Шашкевича один з основних її організаторів Кость Левицький, майбутній прем’єр ЗУНР: "Це була чи не перша грандіозна акція українців у Львові, яка перетворилася на справжнє національне віче, у якому взяли участь тисячі людей"
  •  Із найближчої родини за домовиною йшла старенька дружина Юлія, адже син Володимир, що був письменником, на той час вже помер.
  • Могила М. Шашкевича розташована на полі №3 Личаківського цвинтаря, тут же упокоїлась і його дружина Юлія та син Володимир.
  • 1906 року за народні кошти на його могилі спорудили пам'ятник роботи мюнхенського скульптора Рудольфа Тіле.
  • У жовтні 1911 року в селі Підлисся на Золочівщині, до 100-річчя від дня народження М. Шашкевича на Білій Горі за народні пожертви встановили пам’ятник у вигляді хреста на постаменті, висотою 25 метрів, який символізує прагнення до правди, освіти та прогресу.
  • У 1959 році у с. Підлисся відкрили літературно-меморіальний музей, а в 1962 році на подвір'ї музею встановили бронзове погруддя М. Шашкевича.
  • У Львові на вул. Коперника, 40 функціонує музей “Русалки Дністрової”.
У дописі використано:

Горинь В. Перепоховання Маркіяна Шашкевича / Василь Горинь. - Львів : Українські технології, 2011. - 172 с. - (Б-ка Шашкевичіани).
Мельник Р. Львівський літературний некрополь. Маркіян Шашкевич / Роман Мельник. - Режим доступу: https://photo-lviv.in.ua/lvivskyj-literaturnyj-nekropol.../

P. S. Читайте Шашкевича разом із Золочівщина#digest у час його 210-ліття !



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...