пʼятницю, 12 листопада 2021 р.

Шашкевичу-210: історія №8

ІСТОРІЯ №8 про ПЕРШУ УКРАЇНСЬКУ КНИГУ для читання ДІТЯМ

Чи знали ви, що колискова «Ходить сон коло вікон» була вперше надрукована у першому виданні "Читанки..."?
  • Маркіян Шашкевич , дбаючи про розвиток народної освіти, уклав 1836 року першу "Читанку для діточок в народних училах руских" українською мовою. З добрим педагогічним тактом автор підручника роз'яснював дітворі, що таке родина, земля, море, хмари, розповідав про пори року, про частини світу.
  • Незважаючи на досить лояльний зміст Шашкевичевої "Читанки...", поданий до цензури в 1836 році підручник так і не вийшов за життя М. Шашкевича.
  • Лише 1850 року "Читанку..." видав, а в 1853 році перевидав у Львові Яків Головацький, але, на жаль, зі значними своїми втручаннями і в мову, і в композицію підручника. Та навіть у такому вигляді підручник тривалий час користувався чималою популярністю в початкових школах Галичини.
На фото ви бачите дві книги. Перша - видана тією мовою, якою написав її М. Шашкевич. Цей варіант передрукований з рукопису (зберігається у Львові) і там не змінено жодної літери чи коми. Друга - адаптована до сучасної, живої української мови. Адаптацію зробив Ярема Гоян.

Почути "живе" виконання творів для дітей Маркіяна Шашкевича, які ввійшли у "Читанку" можете завдяки спільному проєкту Золочівський ЗЗСО І-ІІІ ст. 2 ім М Шашкевича та ГО Золочів. нет  -- https://zolochiv.net/.../markiian-shashkevych-chytanka.../

P. S. Читайте Шашкевича разом із Золочівщина#digest у час його 210-ліття !



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...