вівторок, 9 листопада 2021 р.

Шашкевичу-210: історія №5

ІСТОРІЯ №5 про СІМЕЙНЕ ЩАСТЯ ТА ТРАГЕДІЮ МАРКІЯНА ШАШКЕВИЧА

Чи знали ви, що тодішні випускники семінарій їздили по галицьких селах і містечках на весілля й інші забави, щоби знайти собі достойну дружину.
  •  Так, восени І837 року в містечку Холоєві (нині с. Вузлове Радехівського р-ну) на весіллі доньки місцевого пароха Мрозовського Маркіянові Шашкевичу "впала в око" гарна струнка дівчина з блакитними очима. Це була Юлія Крушинська, яка згодом стала його дружиною.
  •  У лютому 1838 року молоді люди обвінчались. У с. Деревня (нині Жовківського р-ну) відбулося весільне прийняття, бо гучних весіль тоді не справляли. Під час весільної вечері Маркіян посадив Юлію на коліна і сказав: «Який я щасливий! Тепер уже тебе мені ніхто не відбере».
  •  Після весілля молоді жили на парафії у с. Деревня, а 18 жовтня 1838 року отця Маркіяна призначають адміністратором церкви Різдва Пресвятої Богородиці у селі Нестаничах Радехівського деканату. У Нестаничах у подружжя народився син Володимир.
  •  У грудні 1842 року Юлія народила сина Святослава, який помер, не проживши й року. Це вже було у селі Новосілки Ліські Кам’янко-Струмилівського деканату, куди перевели о. Маркіяна парохом дерев’яної церкви Св. Миколая у 1841 року.
  •  Смерть сина ускладнила перебіг хвороби Маркіяна Шашкевича. У березні він уже не міг виконувати свої священичі обов’язки. Туберкульоз ускладнився туберкульозним менінгітом, поет втратив зір та слух і у неповних 32 роки пішов із життя. Сталося це 7 червня 1843 року.
  •  Вдруге заміж Юлія Крушинська так і не вийшла. Проживши 81 рік (померла у 1896 р.), вона ще побачила величаве перенесення праху Маркіяна Шашкевича із Новосілок до Львова у 1893 році.
Далі буде...

У дописі використано:
Пастернак Н. Щастя і трагедія о.Маркіяна Шашкевича. - Режим доступу: https://risu.ua/shchastya-i-tragediya-o-markiyana...
Мельник І. Володимир Шашкевич - син Маркіяна. - Режим доступу: https://zbruc.eu/node/20937

P. S. Читайте Шашкевича разом із Золочівщина#digest у час його 210-ліття!





Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...