неділю, 25 лютого 2018 р.

Населені пункти краю. Верхобуж


Верхобуж - село у Золочівському районі (Львівська область). Належить до Колтівської сільської  ради. Населення складає 502 особи.



Село Верхобуж розкинулось на північно-східних схилах Вороняцьких гір. Багата і різноманітна природа цього краю. Грунти глинясті і піщані. До північної частини села прилягають горбогір'я з віковічними буковими лісами, заповідником "Модриновий гай" та "Бук" в околицях Верхобужа. В урочищі Довжок ростуть реліктові рослини, занесені до Червоної Книги України: підсніжник білий, сон-трава, "котячі лапки" тощо. У лісах водяться олені, муфлони, дикі кабани, козулі, які перебувають під охороною товариства "Надбужжя".



Перша згадка про село згадується 1649 роком. 
Назва села Верхобуж дослівно означає "верхній Буг", тобто село на верхньому Бузі.

Ця місцевість була заселена давно. У давньоруських літописах, зокрема у Повісті минулих літ" та іноземних хроніках ("Баварський анонім Х ст") згадується плем'я бужан, яке впродовж VIII-X ст. проживало в басейні річки Західний Буг, від якої і походить їхня назва. Письмові джерела свідчать про існування на землях, заселених бужанами, близько 230 укріплених городищ.
Із розповіді старожилів довідуємось, що село виникло після набігу монголо-татар на чолі з ханом Батиєм у ХІІІ ст.. Орда завойовників знайшла тут вигідні пасовища і багаті води для напування коней. Наприклад, прізвище Дзіньгала вважається тюркського походження.

Декілька штрихів цікавої статистики. У 1875 році лише в українській громаді села народилося 42 дітей, а померло 20 осіб. У зв'язку з порівняно невеликою смертністю природний приріст того року був дуже високий. Але так було не кожного року, хоч і народжувалося по 40-50 дітей щорічно.

Господарське життя Верхобужа виглядало так. Із Золочева через ліси було проведено вузькоколійку із станцією в Верхобужі, по якій перевозили лісоматеріали. В роки першої світової війни в селі була збудована на Бузі мала електростанція (електровня), яка служила недовго, бо згоріла.
До першої світової війни в селі було 7 млинів, сукновальня. Була читальня "Просвіти" і народна школа, завжди з українською мовою навчання (руською); на польську мову школа ніколи не переходила.
В селі народилося і виросло багато відомих і визначних людей, серед них Василь Дзюрман, Михайло Красносельський, Роман Микитович, Петро Якимів, Навкратій Крижанівський, священик, що виїхав на священиче служіння до Канади, Володимир Чайковський. У Верхобужі народився і виріс Теодор Кукуруза, тут почалося і його творче життя. 


При підготовці використано матеріали з книги:  Юречко Ю. Верхобужжя: природа та історія /авт.-упоряд. Ю. Юречко. - Львів: Святогорець, 2008. - 160 с.: фотоіл.



   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...