середу, 23 березня 2016 р.

Книжкова полиця для краєзнавців # Словіта

Кріль Ф. Словіта [Текст] : короткий іст. нарис  / Ф. Кріль. – Львів : СПД Мойса С. В., 2013. – 24 с. : фотоіл.

У книжечці, хоч і невеликій за обсягом, - все те, що найбільше хотів передати золочівський автор-краєзнавець, уродженець села Словіта Федір Кріль
у своїй синівській любові до рідного куточка землі. Це і розмаїтості та особливості природних ландшафтів, що розкинулися навколо села, і особливості природних та рукотворних пам’яток, та головне тут – круговерть історичних подій, які відбувалися в селі протягом XV – ХХ століть.
Словіта заснована ще в сиву давнину, про це свідчать археологічні знахідки бронзової доби, знайдені місцевим мешканцем, серед яких сокира початку бронзової доби. Тут вирувало життя ще в козацько-гетьманські часи (XVII ст.). Стояло обозом і військо Б.Хмельницького (1648 р.).
Перша письмова згадка по Словіту датується 1485 роком у документах польської королівської канцелярії (Summaria – 1870 р.), де є запис про надання у 1485 році привілеїв на Словіту тодішній його власниці. Отже, в цей час село вже існувало.
Головна архітектурна пам’ятка села і пам’ятка далекої давнини - жіночий монастир, у XVI столітті вже був зруйнований татарами. Відбудований лише у 1616 році. Монастир відіграв велику роль у розвитку освіти і культури в Словіті.
Зі сторінок книги маємо змогу уявити й уклад та побут мешканців села, а також його господарство, прагнення та намагання людей вершити та змінювати своє життя, життя громади.
Не зміг оминути автор і часів та подій визвольних змагань українського народу на території Словіти у ХІХ – ХХ століттях, а також багатьох поколінь людей і визначних постатей села, що з ними пов’язані. Тут було засновано й активно діяло товариство „Просвіта”, читальня, молодіжне товариство „Луг”. У селі, при забороні польською владою, лунала українська пісня, щороку проводилися фестини, молодь об’єднувалася спортивній організації „Луг”. У крамниці торгували товарами лише українських виробників, її стіни прикрашало гасло „Свій до свого по своє”, - дізнаємося з книги.
У книжці – також і розповіді про пам’ятки старовини та архітектури села, яких зараз вже немає, проте історичні та архівні джерела зберегли відомості та пам’ять про них.
Найважливіші творці історії кожного населеного куточка – звичайно ж його люди. Автор не дає розгорнутої розповіді про події та багатьох видатних і менш відомих людей села, проте з ланцюга подій і пов’язаних з ними життя персоналей зацікавлений читач матиме змогу уявити картини давніх часів та цілих епох, а вихідці з села – ще й згадати багато чого з пережитого і вистражданого.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...