вівторок, 22 березня 2016 р.

Краєзнавча книжкова полиця # Україна - земля героїв

Україна - земля героїв [Текст; ноти] : зб. пісень /упоряд. та аранж. І. Вар'янко ; рец. Н. Є. Турко. - Золочів, 2015. - 48 с.

До збірника увійшли народні та авторські твори для ансамблевого виконання у супроводі бандур, які аранжувала й упорядкувала Ірина Вар'янко.
У ньому представлена пісенна творчість Українських Січових Стрільців (УСС), Української Повстанської Армії (УПА) та пісні сучасних українських композиторів.
Видання адресоване керівникам ансамблів бандуристів музичних та мистецьких шкіл закладів культури, а також широкому загалу шанувальників бандурної музики.
У духовній скарбниці нашого народу, мов коштовна перлина, дбайливо зберігається пісенна творчість Українських Січових Стрільців (УСС) та Української Повстанської Армії (УПА). Лицарі в обороні за соціальне і національне визволення рідного краю, стрільці та повстанці залишили у спадок нащадкам самобутні літературні та музичні твори. Їх довго замовчували, але вони ніколи не гинули, бо жили в пам'яті старших людей, найперше в Галичині, на Волині та за синім морем.
У бібліотеках, архівах доступ до історичних документів про надії, болі й молодечі радощі стрільців та повстанців був закритий. Та за грифом "таємно" не можна було заховати пісню. Бо пісня завжди об'єднує людей, облагороджує їхні душі, будить нашу совість, робить нас народом.
Пісня давала і дає силу, мужність і незламність нашим відомим і, може, ще більше невідомим героям, перед якими вільний народ сьогодні низько схиляє свої голови. Палке бажання свободи, перемоги, незалежності - характерна риса української душі, нації, нашої сутності. За цю святу ідею полягло, "як той сухий листок", чимало славних героїв, борців за волю й долю України.
З піснею на устах українці "йдуть до бою, ще й сміються", піснею линуть над високими горами, широкими ланами й степами України, піснею моляться за свою долю, піснею плачуть і сміються, піснею люблять і живуть...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Краєзнавча книжкова полиця # Вподобайки / Оксана Кришталева

Кришталева О. Вподобайки [Текст] : оповідання, новели / Оксана Кришталева. - Львів : МоноХром, 2021. - 140 с.