пʼятницю, 18 серпня 2023 р.

Презентація книги ЛУЦІЇ ХАРЕВІЧОВОЇ «ІСТОРІЯ МІСТА ЗОЛОЧІВ» у перекладі Андрія Доброносова

14 липня у читальній залі Золочівської міської бібліотеки ім. І. Франка відбулася презентація книги ЛУЦІЇ ХАРЕВІЧОВОЇ «ІСТОРІЯ МІСТА ЗОЛОЧІВ» у перекладі Андрія Доброносова. Книга є повним перекладом праці «Dzieje miasta Złoczowa» (1929) польської вченої, історикині, докторки філософії Луції Харевічової та розкриває історію Золочева Львівської області від середини XIII до початку XX ст., опираючись на історичні документи та архівні матеріали.
«Нині завдання історії полягає у формуванні світогляду, що веде до розуміння генези людства, цього нескінченного процесу становлення й еволюції, чиїм продуктом ми самі є і в якому самі творимо зачин майбутнього»,– писала авторка у передмові.
Модератор зустрічі ознайомила присутніх із життєвим та науковим шляхом Луції Харевічової, розповіла про оригінальне видання 1929 року. До речі, книга «Dzieje miasta Złoczowa» вийшла друком у Золочеві, видання здійснило Повітове товариство туристично-краєзнавче, а видрукувано було у друкарні В. Цукеркандля.

Перший скорочений переклад даного видання здійснив історик, краєзнавець Володимир Сивак у 1995 році. Він поділився спогадами та розповів про чинники, які передували появі книги у його перекладі.

Історикиня Надія Гупало доповнила, що видання буде цікавим для істориків, краєзнавців та всіх, хто цікавиться історичним минулим Золочева.

Краєзнавець Юрій Баб'як, за чиєї ініціативи та підтримки видання побачило світ, зауважив, що книгу слід розцінювати як вагомий внесок в напрямку збереження історії міста.

Також з вітальним словом виступив заступник міського голови Золочева Ярослав Окрепкий.

Захід відбувся у дружній атмосфері спілкування та розповідей. На презентацію завітали також педагоги та працівники культурної сфери, молодь та старше покоління містян, золочів'яни та гості нашого міста, яких цікавить історія та минуле краю.

Присутні мали змогу ознайомитися з книгами та альбомними виданнями, що розкривають минуле і сьогодення Золочева, його історичні пам'ятки та біографії відомих уродженців міста на виставці літератури «ЗОЛОЧЕВУ-600!»

Організатором події виступила Золочівська міська бібліотека ім. І. Франка КЗ «Публічна бібліотека Золочівської міської ради».








Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...