четвер, 15 жовтня 2020 р.

Книжкова полиця для краєзнавців # Золочівщина: минуле і сучасне / М. Дубас

Золочівщина: минуле і сучасне: розвідки, спомини, публікації, пам'ятки, постаті [Текст] / упоряд. і ред. Микола Дубас. - Львів : Вид-во "Мс", 2006. - 759 с., іл.
 "Золочівщина: минуле і сучасне" (2006) за редакцією Миколи Дубаса - це продовження справи Володимира Болюбаша - уродженця Золочівщини, мецената, професора Українського вільного університету.

Перше видання, авторства В. Болюбаша вийшло у Торонто у 1982 році. Видана невеликим накладом книга доволі швидко розійшлася серед виходців Золочівщини, але до українського читача не могла потрапити через "залізну завісу" комуністичного режиму.
Сьогодні, у переддень 14 жовтня знайомимо вас з виданням, значна частина якого присвячена саме боротьбі за українську державність
Це  статті про Українських січових стрільців, Українську повстанську армію, події Другої світової війни на Золочівщині. Відкрито також чимало прізвищ більш чи менш відомих учасників та очевидців подій, які певним чином формували ті події чи мали вплив на їх пребіг.

Крім того, у виданні зроблено географічний опис регіону, розкрито його туристичну привабливість, закцентовано увагу на духовній культурі Золочівщини (цілий розділ присвячено літераторам краю та їх творам), а також вміщено статті про людей і події на Золочівщині після проголошення незалежності України.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...