четвер, 20 жовтня 2022 р.

Видатний представник раннього українського модернізму: Василь Пачовський

Шановні користувачі Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка та читачі наших інформаційних порталів!
Ви, напевно, чули/читали, що місяць жовтень оголошено Місяцем українського модернізму (дякуємо: літературознавиці, письменниці Галині Глодзь й онлайн-виданню Тиктор медіа). Ініціатори запрошують відкривати для себе, читати й обговорювати тексти вітчизняних модерністів. Більше про цей задум - https://tyktor.media/novyny/zhovten-mum/
Підтримуючи ідею, знайомимо вас із виходцем с. Жуличі Золочівського р-ну ВАСИЛЕМ ПАЧОВСЬКИМ, чиє ім'я вписане в реєстр найвидатніших представників раннього українського модернізму.
ВАСИЛЬ ПАЧОВСЬКИЙ (12.01.1878-05.04.1942) - український поет, історіософ, мислитель, педагог, один із організаторів літературно-мистецького об'єднання "Молода Муза".
Протягом свого творчого життя Василь Пачовський вірив у дві речі: в Україну і в свій талант. Зберегти їх було нелегко, бо Україна на той час переживала важкі потрясіння, невдачею закінчилися її відчайдушні спроби здобути державну незалежність. Щодо віри у свій талант, то поетові весь час доводилося відстоювати право на творчий вибір у тематиці, у жанрах, стилі, мові.

Серед творчого доробку В. Пачовського - лірика, драматичні твори, поеми, наукові праці. Велика частина рукописної спадщини письменника і досі залишається невиданою та зберігається в сімейних архівах родини Пачовських у США.
Син Василя Пачовського - Роман Пачовський - у свій час дбайливо переписав твори свого батька на машинці й вислав їх копії для збереження до бібліотек, в тому числі і до Бібліотеки ім. Т. Шевченка в Лондоні.
Ми підібрали для вас окремі твори В. Пачовського та літературу про нього на нашому краєзнавчому блозі: https://zolocyiv-kraj.blogspot.com/search/label/Пачовський%20Василь

Знайомтеся з книгами, приходьте за ними та діліться враженнями у #місяць_українського_модернізму!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...