пʼятницю, 14 жовтня 2022 р.

Генерал МИРОН ТАРНАВСЬКИЙ і ЗОЛОЧІВ

Мирон Тарнавський (29 серпня 1869 року, с. Барилів, нині Радехівський р-н - 29 червня 1938 р., с. Черниця, нині Бродівський р-н) – український полководць, командант Легіону УСС, генерал-четар та Головнокомандувач УГА.

Мирон Тарнавський усе життя присвятив військовій справі. У той час це було рідкістю, адже до керівництва військовими підрозділами українців зазвичай не підпускали. Мирон Тарнавський же пройшов сходинами військової кар'єри від поручника до генерала-четаря.

З 1907 р. М. Тарнавський проходив службу у Золочеві. На той він мав вже чин капітана, команданта сотні.

Що цікаво! У 1909 р. військовий міністр Австо-Угорської імперії видав наказ про обов'язкове знання рідної мови солдатів полку й офіцерського складу, й М. Тарнавський проводив курси української мови для офіцерів дислокованих у Золочеві частин.
Як офіцер австрійської армії М. Тарнавський брав участь і в громадському житті міста. За ініціативою М. Тарнавського в Золочеві українська громада купила велике військове казино, яке стало центром українського національно-культурного та господарського життя, бо тут були розміщені українські установи.

У Золочеві проживали разом з батьками, навчалися та вели активне громадське життя діти М. Тарнавського: дочки Марія та Анна, сини Мирон-Зимовіт та Омелян Михайло. Усі члени родини були учасниками визвольного руху та зазнали репресій.

У кар'єрі М. Тарнавського були не тільки перемоги. Були поразки, були місяці полону. Та до кінця свого життя, як справжній провідник, ВІН ВІРИВ У ОСТАТОЧНУ ПЕРЕМОГУ!

Після полону наприкінці грудня 1920 р. М. Тарнавський приїхав до Золочева, де проживала його сім'я. Важкі матеріальні умови, постійні утиски з боку польської влади змусили його переселитися в с. Черницю (нині - Бродівського р-ну), де до сьогодні зберігаються залишки маєтку, в якому провів свої останні роки ГЕНЕРАЛ.

У дописі використано:
  1. Золочівщина: минуле і сучасне: розвідки, спомини, публікації, пам'ятки, постаті [Текст] / упоряд. і ред. Микола Дубас. - Львів : Вид-во "Мс", 2006. - 759 с., іл.
  2. Золочівщина. Постаті [Текст] : біограф. довід. / упоряд. Юрій Юречко . - Львів : Святогорець, 2019. - 324 с.
  3. Панькевич О. Генерал Мирон Тарнавський [Текст] / Олег Панькевич. - Львів : Галицька Видавнича Спілка, 2005. - 32 с.
  4. Тарнавський М. Спогади [Текст] / генерал Мирон Тарнавський. - Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2018. - 159 с.
Тримаймося! Вірмо в Збройні Сили України та щоденною сумлінною працею наближаймо перемогу!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Краєзнавча книжкова полиця # Вподобайки / Оксана Кришталева

Кришталева О. Вподобайки [Текст] : оповідання, новели / Оксана Кришталева. - Львів : МоноХром, 2021. - 140 с.