вівторок, 15 березня 2016 р.

Книжкова полиця для краєзнавців # Співає село Ремезівці

Смерека М. Співає село Ремезівці від щирого серця й душі [Текст; ноти] / Марія Смерека. – Золочів, 2013. – 378 с.

Народна пісня хвилює душу й звеселяє серце. Ремезівці
- село відоме здавна, було і залишається національно свідомим селом завдяки невсипущій праці його мешканців та видатних діячів. У Ремезівцях народилися й виросли відомі українські письменники Роман Завадович і Теодор Курпіта.
І нині в Ремезівцях колядують, щедрують, виводять гаївки, співають у різних життєвих нагодах. Є в селі й фольклорний ансамбль «Берегиня», що відроджує давні традиції і береже пісенні скарби рідного села.
Усі пісні, зібрані у цьому збірнику, зберегла у своїй пам’яті і в своєму серці учасниця ансамблю п. Марія Смерека. Співали ці пісні ще за часів її бабусі і мами. В укладанні збірника допомогли й такі мешканці села, як М. В. Макух (1924 р. н.), Є. С. Попадюк (1933 р. н.), Г. Г. Туркевич (1935 р. н.), О. Ф. Леськів, Н. В. Попадюк (1962 р. н.) та ін., усі з Ремезовець, а також до укладання збірника спричинилися мешканці м. Золочева та Тернополя, вихідці з с. Ремезівці.
Є серед цих пісень справжні перлини, створені в рідному селі (як, наприклад, пісня-гімн «Просвіти» с. Ремезівці, гаївка «В Ремезівцях на горбочку…», є пісні авторські (ноти до цих відомих пісень можна знайти у відомих збірниках), але в Ремезівцях їх люблять, співають і вважають своїми. Є пісні щирі й наївні, як на сучасну людину, але вони мають право на життя, адже хтось виливав у них свій біль і жаль, хтось так відчував і так передавав свої почуття.
Це збірник для тих людей, які хочуть згадати забуті пісні, які співали наші предки, милуватися рідним, своєрідним словом, чарівністю дивних мелодій. Цей збірник також є подякою тим, хто зберіг цей скарб для нас, наших дітей та онуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ольга Кіс - лауреатка Міжнародної літературної премії ім. Миколи Гоголя (2024)

ВІТАЄМО усією Золочівщиною!!! Серед лауреатів 2024 року Міжнародної літературної премії ім. Миколи Гоголя «Тріумф» є наша землячка, українсь...