середу, 8 червня 2022 р.

Золочівський "СОКІЛ"


Чи відомо вам, де знаходився ПЕРШИЙ КІНОТЕАТР у Золочеві?
Отож!
Перший у Золочеві кінотеатр було відкрито у театральній залі будинку "Сокола". І це був 1910 рік.
  • цю споруду називали по різному: Сокольня, Сокіл, польський театр;
  • будинок польського гімнастичного товариства "Сокіл" розміщувався на перехресті вул. В. Кука та І. Рєпіна (колишні Сокола та Сененських) на території сучасного дошкільного навчального закладу №4;
Сокіл (пол. Polskie Towarzystwo Gimnastyczne „Sokół”) -польське гімнастичне товариство. За його зразком було створене і українське патріотичне тіловиховне та руханкове товариство "СОКІЛ" (в різний час у Галичині та Наддніпрянщині).
Повернемося до будівлі...

  • будинок був зведений у 1907 році на місці шпиталю, знищеного пожежею 17 вересня 1903 року;
  • від моменту відкриття до руйнації у 1944 р. ця будівля була осередком культурного та просвітницького життя Золочева;
  • за спогадами очевидців "Сокольня" вражала красою та вишуканістю внутрішнього оздоблення, а величезний зал використовувався не лише для концертів та театральних вистав, а ще й як кінотеатр;
  • у кінотеатрі «Сокіл» ТАПЕРом працював музикант, органіст золочівського костелу Йозеф Якубовський і грав на фортепіано музику до німих фільмів з Чарлі Чапліним, Полою Негрі та Бастером Кітоном (більше про нього - http://zolocyiv-kraj.blogspot.com/2022/01/blog-post_25.html);
Тапер - піаніст-ілюстратор, який супроводжував "німі" фільми.
Цікавий факт. При будівництві фундамента знайдено кістяк, ймовірно, татарина з розрубаним черепом, кістяк коня, рукоять меча і наконечник списа. "На місці, яке вирівнювали для вправ "Соколів", було відкопано давній цвинтар, багато хрестів та могильних плит. Усе це в одну ніч магістрат вивіз своїми возами і ними вимощено гостинці (тверді шляхи)". - згадує Володимир Демків.

  • зруйнованою споруда простояла приблизно двадцять років, біля її стін навіть був відзнятий фрагмент кінострічки військової тематики. На поч. 1960-их рр. була розібрана на будівельний матеріал.

У дописі використано:
  1. Золочівщина: минуле і сучасне: розвідки, спомини, публікації, пам'ятки, постаті [Текст] / упоряд. і ред. Микола Дубас. - Львів : Вид-во "Мс", 2006. - 759 с., іл.
  2. Домарецька І. Пани з Варшави приїжджали на спектаклі у Золочів / Ірина Домарецька // Народне слово. - 2007. - 12 липня (№28). - С. 5.
  3. Чекінда А. Золочів. Таємниці давнього міста королівської Галичини [Текст] : фотоальбом / Анатолій Чекінда. - Золочів, 2020. - 232 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...