середу, 8 червня 2022 р.

...МАВ УСЬОГО ЛИШЕ 32 РОКИ...

Сьогодні - 179 річниця з дня смерті МАРКІЯНА ШАШКЕВИЧА (1811-1843) – письменника, поета, священника, натхненника національного відродження Галичини, найбільш відомого, як співзасновника українського гуртка національно-свідомої молоді "Руська трійця" та співавтора альманаху "Русалка Дністровая".
Якими ж були його останні роки життя?
БЕЗРАДІСНІ...

Разом із сім'єю, у якій було вже два сини – Володимир (нар. 1839 р.) і Святослав (нар. 1842 р.), М. Шашкевич бідував, терпів нестатки, був, за власними словами, "гноблений крайньою убогістю та нуждою", "позбавлений усяких, у тім числі найконечніших засобів до життя".

Законного утримання за рахунок державної казни М. Шашкевич не мав. А смерть молодшого сина викликала в поета тяжкі переживання та сприяла загостренню туберкульозу, на який він захворів ще під час навчання в семінарії.

Від січня 1843 року починається напружена боротьба М. Шашкевича з тяжкою хворобою. Весною того ж року він остаточно втратив зір і слух. 7 червня – помер. Був похований 10 червня у Новосілках.

Його могила на 50 років "загубилася" на сільському цвинтарі. Але була віднайдена і останки урочисто перевезені до Львова.

Перепоховання відбулося 31 жовтня і 1 листопада 1893 року.

"...СПОМИНАЙМО, БРАТТЯ МИЛІ..."



Немає коментарів:

Дописати коментар

Ольга Кіс - лауреатка Міжнародної літературної премії ім. Миколи Гоголя (2024)

ВІТАЄМО усією Золочівщиною!!! Серед лауреатів 2024 року Міжнародної літературної премії ім. Миколи Гоголя «Тріумф» є наша землячка, українсь...