вівторок, 17 травня 2022 р.

ГОДИННИКИ ЗОЛОЧЕВА як частина історії міста

Давним-давно мудрий винахідник циферблату, хтось безіменний, замкнув минуле, теперішнє і майбутнє, щоб воно ніколи не втекло і щоб його ніхто не зміг торкнутися. І стрілки, неспішно пересуваючись від поділки до поділки, рухають потік часу. Сьогоднішня розповідь – про найстаріші і найбільші годинники Золочева.

На превеликий жаль, ми маємо дуже мало інформації стосовно автентичних годинників на будівлях міста. Загадок і білих плям у цій історії дуже багато, що вартує окремого дослідження.

Найвідоміший годинник Золочева знаходиться на вежі римо-католицького костелу Успіння Пресвятої Діви Марії. Його ще у 1842 році встановили коштом графа, польського громадського діяча в Галичині Матеуша Мйончинського. На старих фото циферблат темного кольору, а це означає, що в певний час його замінили.
Коли і з яких причин нам не відомо, можливо, краєзнавці Володимир Сивак , Анатолій Чекінда , Marko Bihus, Юрій Юречко нам розкажуть більше (шановні історики-краєзнавці, пишіть у коментарях )
Годинник готелю "Корона" (серед містян дана споруда відома за назвою "Мелодія", що пішла від назви музичного магазину). Годинник розміщувався у фронтоні декоративної вежі-еркер. До наших часів не зберігся, лише пусте місце на вежі та старі фотографії нагадують про механізм, за яким звіряли час мешканці міста.

Годинник, який сьогодні можемо бачити на фронтоні Золочівської міської ради був встановлений уже в часи Незалежної України кампаністом Олексієм Бурнаєвим.
Кампаніст - людина, яка виробляє, встановлює і реставрує годинники і куранти на дзвіницях, вежах або ратушах.

Історик, краєзнавець Анатолій Чекінда розповів нам, що було декілька навісних вуличних годинників, а саме:
  • біля майстерні «дзеґармайстра» на вул. Собеського (сучасна Шашкевича);
  • на пляці Ринковім біля постою рейсових автобусів (на сучасній пл. Вічевій містився т. зв. автобусний вокзал);
  • на залізничному двірцю (з/д вокзал);
  • на майстерні Хоровіца (партер готелю Корона);
  • та багато інших.
Учитель історії Золочівського ОЗЗСО №1 Володимир Андрійович Сивак доповнив:
  • ще один навісний годинник був при штабі 35-го полку Ландверу. Під ним був дзвін. Черговий дивився годину і бив у дзвін сповіщаючи про зміну караулів (із спогадів Ілька Цьокана);
  • перший великий електронний годинник у місті був встановлений на прохідній Золочівського радіозаводу.
У дописі використано:
  1. Слободян В. Християнські храми Золочева / Василь Слободян // Галицька брама - 2007. - № 1-2 (145-146). - С. 24-27.
  2. Чекінда А. Золочів. Таємниці давнього міста королівської Галичини [Текст] : фотоальбом / Анатолій Чекінда. - Золочів, 2020. - 232 с.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...