четвер, 12 травня 2022 р.

З історії органного мистецтва Золочівщини (орган костелу св. Вікентія де Поля, що у с. Новосілки )

Сьогодні, продовжуючи рубрику #Золочівщина_мистецька , розповімо про орган костелу св. Вікентія де Поля, що у с. Новосілки Золочівського району.
У мальовничому селі Новосілки, що за 19 км від Золочева колись існував замок, пізніше перебудований на монастир сестер Милосердя. У 1664 році тут була створена римо-католицька парафія, до розвитку якої прикладалися родини Потоцьких та Сенявських. З невідомих причин римо-католики залишили давній костел Всіх Святих, який був переданий греко-католикам, а самі почали відправляти меси у невеликій каплиці при монастирі сестер Милосердя. Сьогодні вона функціонує як костел Вікентія де Поля.

Чи існував раніше будь-який орган у старому костелі, який сестри залишили? Історія замовчує.

А в невеликій каплиці, яка була піднесена до рангу костелу, орган був побудований Рудольфом Хаасе зі Львова у 1908 році.

У кошторисі Хаасе від 5 вересня 1908 року зазначалося:

... Конструкція з ялинового дерева, лакована на колір натуральної деревини. Різьблення позолочені. Ціна із залізничною доставкою і монтуванням, крім перевезення, 2200 корон. Гарантія три роки тривалого функціонування без дефектів.
Орган був неоготичним, трисекційним, з боків із невеликими вежами, прикрашений рельєфною різьбою. Та, на жаль, не зберігся до нашого часу.

P. S. Вкотре переконуємося, що більш цікавим стає край, коли знаєш його минуле!

У дописі використано книгу:
Каліберда С. Органи Львова і Галичини : історія та сучасність / Сергій Каліберда. - Львів : Апріорі, 2014. - 447 с.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...