четвер, 10 лютого 2022 р.

"Прописи" ерцгерцога Вільгельма : до дня народження Василя Вишиваного

10 лютого, виповнюється 127 років із дня народження ВАСИЛЯ ВИШИВАНОГО, полковника Української Галицької Армії. Людини, яка прославилася своїми військовими та дипломатичними здібностями, поезією та любов'ю до України.
А Золочів? Золочів – місто, в якому Вільгельм Франц фон Габсбург-Лотаринзький розпочинав військову службу в 13-тому полку уланів, де за свій патріотизм та палку любов до Батьківщини отримав ім'я – Василь Вишиваний.

Сьогодні пропонуємо Вашій увазі роман Наталки Сняданко "ОХАЙНІ ПРОПИСИ ЕРЦГЕРЦОГА ВІЛЬГЕЛЬМА"
"Моє знайомство з Вільгельмом Габсбургом почалося з пропозиції австрійського режисера перекласти опис майбутнього документального фільму про Вишиваного, - пише авторка. - Я перечитала монографію історика Тімоті Снайдера «Червоний князь» і здивувалась, чому досі ніхто в Україні не написав роман про Вільгельма? Це ж неймовірно цікавий персонаж! Вирішила сама це зробити".
Книга розповідає про дуже оригінальну особистість – Вільгельма Габсбурга – талановитого нащадка елітної австрійської династії початку ХХ ст., котрий вивчив українську мову, очолив загін Січових Стрільців й став героєм українського визвольного руху під псевдонімом Василь Вишиваний.

Реальне життя Вільгельма Габсбурга обірвалося у 1947 році в Лук'янівській в'язниці, тож подальша доля героя роману «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма» є вимислом авторки.
Справді, а що якби Вишиваному вдалося визволитися з в'язниці, як склалася би його доля?

За замислом письменниці він опиняється в радянському Львові, одружується, виховує сина й онуку, разом із дружиною намагається пристосуватися до нової суворої дійсності...



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...