вівторок, 15 лютого 2022 р.

Книжкова полиця для краєзнавців # «Золочівська гімназія «Рідної Школи» 1921-1939» / упоряд. Микола Дубас

14 лютого у світі відзначили одразу два прекрасних свята, пов’язаних з любов’ю, – День святого Валентина та Міжнародний день книгодарування. 
Символічно, що саме у цей день Золочівська міська бібліотека ім. І. Франка отримала в дарунок від Оксани Бучми (Oksana Boutchma) з міста Оквілл (провінція Онтаріо, Канада) цінне історико-краєзнавче видання «Золочівська гімназія «Рідної Школи» 1921-1939».

Золочівська гімназія "Рідної Школи" 1921-1939 [Текст] : зб. матеріалів до історії українського шкільництва / упоряд. Микола Дубас. - Львів : НВФ "Українські технології", 2011. - 192 с.

Книга присвячена історії Золочівської приватної класичної гімназії «Рідної Школи». Розділи висвітлюють розвиток українського шкільництва в Галичині у 1881-1939 рр., освітню діяльність Українського Педагогічного Товариства в Золочеві та золочівської гімназії «Рідної Школи» у 1921-1939 рр., а також розвиток шкільництва у Золочеві у 1939-1944 рр. Окремим розділом подано спогади колишніх гімназистів-«рідношкільників». Видання суттєво доповнене ілюстративним матеріалом – численними світлинами, що задокументували духовне і культурно-естетичне виховання шкільної молоді. Не залишаться поза увагою читача й зразки гімназійних і шкільних свідоцтв, табло, посвідчень тощо.
Задум та збір архівних матеріалів до книжки належить випускнику Золочівської гімназії «Рідної Школи» Жданимиру Пришляку (1923-2010). А завдяки щедрим внескам добродійників, також колишніх гімназистів Ярослави Шипули-Гудзяк, Степана Браницького та самовідданій праці упорядника Миколи Дубаса збірник матеріалів до історії українського шкільництва побачив світ у Львові 2011 року у кількості лише 100 примірників.
Висловлюємо щиру вдячність пані Оксані Бучмі, доньці упорядника збірника Миколи Дубаса, за цінний подарунок для нашої бібліотеки та Золочева в цілому!


P. S. Микола Дубас (30.11.1932, с. Гологори - 24.02.2019, Торонто) – український письменник, публіцист, редактор, громадський діяч, вихідець с. Гологори, провідник золочівської ланки підпільної організації "Наша зміна", яка чинила опір радянській владі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...