вівторок, 18 січня 2022 р.

Історія органа Золочівського костелу Внебовзяття Пресвятої Діви Марії

Ви досі не чули, як звучить орган? Як звучить, наростає і перекочується через душу могутня, торжествуюча, всевладна музика?
Це варто почути хоча б раз у житті! А якщо ця музика звучить у стінах старовинного костелу, якому більше 200 років, то уявіть, наскільки таємнича і незабутня атмосфера панує довкола.

Сьогодні розкажемо вам ІСТОРІЮ ОРГАНА Золочівського костелу.
Почалася вона у 1838 році, коли після проведеного ремонту у костелі був встановлений новий орган. Дерев'яний поліхромний корпус був прикрашений рослинним орнаментом, складався з трьох секцій, головна з яких вища і увінчана різьбленим янголом з XVIII ст., а бічні вежі - різьбленими квітами. Орган мав дев'ять регістрів.
Існує припущення, що до 9-регістрового органа в костелі існував інший орган.
18 жовтня 1889 року Ігнацій Жебровський закінчив новий інструмент, який мав 13 регістрів, а у 1903 він здійснив ремонт. Пізніше значиться невеликий ремонт чи удосконалення, який виконала фабрика Мечислава Янішевського.

На внутрішній стороні корпуса існує напис бронзовою фарбою: «29/5 1906 Złoczów».

Дослідник органної культури Галичини Мацей Бабніс на підставі інвентаря костелу від 1937 р. вказує, що орган у 1905 році збудував Алоїз Конєчний з Ясинова, який відомий, як органобудівник з 1900 року. Це єдиний орган цього майстра, що зберігся в Україні.

Після Другої світової війни костел залишався діючим, це, напевно, зберегло орган. На початку ХXI ст. стан органа був незадовільний. У 2009 році орган ремонтували майстри з Польщі, але він вимагав більш ґрунтовних робіт.

У 2013 році почалась реставрація органа з метою повернення його до первісного вигляду. Контракт на реставрацію був підписаний з майстром Віталієм Чижевським в якості керівника проекту. В серпні 2019 реставрацію закінчили та провели урочисту церемонію освячення органа.

P. S. Коли звучить орган – душа радіє і все навкруги насолоджується магічними звуками величного інструмента. Переконайтеся і ви!

У дописі використано книгу - Каліберда С. Органи Львова і Галичини : історія та сучасність / Сергій Каліберда. - Львів : Апріорі, 2014. - 447 с.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...