середу, 1 грудня 2021 р.

Микола Дубас - провідник золочівської ланки підпільної організації "Наша зміна"

ЙОМУ БУЛО ВСЬОГО 17, коли ЙОГО ЗВИНУВАТИЛИ в антирадянщині та присудили десять років таборів. Звичайний галицький хлопець не встиг закінчити школу і просто з-за шкільної парти потрапив до "університетів" Мордовських та Омських таборів безкрайньої країни рад.

ЗГАДУЄМО у день 30 листопада українського письменника, публіциста, редактора, громадського діяча, вихідця с. Гологори МИКОЛУ ДУБАСА (30.11.1932, с. Гологори- 24.02.2019, Торонто).
  • Його покоління, увібравши національний дух та ідеї ОУН, усвідомлювало, що повинно продовжити боротьбу. Так, в учнівському середовищі Золочівської СШ №1 утворився таємний самоосвітній гурток "Наша зміна". Усі члени гуртка мали псевдо та приймали присягу.
  • Сам Микола Дубас ("Зенко") виконував обов'язки провідника золочівської ланки "Нашої зміни", був членом штабу з організаційних питань. Програмними для себе вважали документи ОУН, її періодичні видання, підпільну націоналістичну літературу.
  • Формою навчання для "нашезмінівців" було написання рефератів, складання доповідей, зачитування їх до національно-державницьких свят. Діяльність гуртка розширювалася шляхом передруку матеріалів, виготовлення та розповсюдження листівок. Крім того гуртківці навіть "вивчали" вогнепальну зброю.
  • Організаційно оформивши осередок, готувалися до свідомої підпільної праці. Прагнули зв'язатися з студентською мережею ОУН. Так, до них пристав "надійний підпільник" зі Львова - Філько, з яким і пов'язують зраду та провал організації.
  • 10 червня 1949 року під час складання іспитів на атестат зрілості із навчального закладу вивели під конвоєм трьох юнаків. Серед них був МИКОЛА ДУБАС.
  • У протоколах обшуку засвідчено про вилучення друкарської машинки, виявлення у водостічному люці листівок, планів та звітів про роботу організації, конспектів доповідей, текстів пісень, копіювального паперу, толових шашок та запалів до них. Доказів більше, ніж потрібно, щоб бути арештованими.
  • Таким чином члени золочівської молодіжної організації ступили на нелегкий шлях політв'язнів, пройшовши всі його жорстокі етапи: "капезе", управління МГБ, слідчі камери "на Лонцького", камеру золочівської тюрми, пересилку, товарняки, спецзони "заповідника ім. Берії"...
  • Згодом Микола Дубас опише ці життєві події у своїх книгах "Шлях починався в негоду" та "На чужих широтах", які є частиною краєзнавчого фонду Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка. Коротко про них тут - http://zolocyiv-kraj.blogspot.com/search/label/Дубас%20Микола
У дописі використали:
Горинь В. З покоління нескорених : до 85-річчя Миколи Дубаса / Василь Горинь // Дзвін. - 2017. - №11. - С. 225-229.
Горинь В. Сумна вістка з Канади : [некролог, Микола Дубас] / Василь Горинь // Дзвін. - 2019. - №4. - С. 242-244.
Золочівщина. Постаті [Текст] : біограф. довід. / упоряд. Юрій Юречко. - Львів : Святогорець, 2019. - 324 с.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...