неділю, 28 листопада 2021 р.

"Філософія його життя" : до дня народження владики Софрона Мудрого

27 листопада 1923 року у Золочеві в сім'ї Григорія Мудрого та Варвари Павлишин народився хлопчик Степанко, якому в майбутньому судилося стати єпископом Українська Греко-Католицька Церква, доктором філософських наук, ректором Української Папської колегії св. Йосафата у Римі, ректором Івано-Франківського теологічного інституту.

Так, вам знайоме його ім'я - СОФРОН МУДРИЙ !

  • Початкову і середню освіту здобув у народній школі Золочева. У 18 років після побачених катувань та вбивств під час червоного терору на Золочівщині твердо вирішив посвятити себе служінню Господу.
  • Емігрував до Аугсбургу (Німеччина), де навчався на інженера-електромеханіка. Звідти переїхав до США, і в 1949 році вступив до монастиря отців-василіян. Проходив схоластичні та філософські студії.
  • У 35 років став священиком, згодом переїхав до Риму, де здобув ступені доктора богослов'я, маґістра канонічного права, професора Папського інституту східних наук.
  • Сорок років працював в українській службі Радіо Ватикан. Його радіопроповіді підтримували дух українців по всьому світу, а найбільше в атеїстичній радянській Україні.
  • Значну частину свого життя владика Софрон віддав Папська Українська Колегія Святого Йосафата, тридцять з яких був її ректором.
  • На 71-му році життя преосвященний Софрон Мудрий повернувся в Україну, де у 1994 році очолив Івано-Франківський теологічний інститут, який завдяки його зусиллям піднявся до рівня теологічної академії (Івано-Франківська академія Івана Золотоустого)
"Вчорашній день вже не мій. Завтрашній день ще не мій. Але нинішній день мій. Отже, кожний нинішній день стараюся проживати всю повноту злуки з Богом, з Його святою волею і, де можливо, творити добро й уникати зла. Це філософія мого життя", - читаємо у книзі спогадів Софрона Мудрого "ДУХОВНІ БЕСІДИ" на релігійному порталі "Слово" - http://www.god.in.ua/?page_id=21259

Преосвященний Владика написав багато релігієзнавчих праць. З деякими, як от "Нарис історії Церкви в Україні", "Нарис історії Української Папської Колегії св. Йосафата в Римі", "Недільна благодать" можна познайомитися у Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка !

У дописі використали:
Золочівщина. Постаті [Текст] : біограф. довід. / упоряд. Юрій Юречко. - Львів : Святогорець, 2019. - 324 с.
Інформаційний портал Синоду єпископів Української Греко-Католицької Церкви https://synod.ugcc.ua/data/vladyka-sofron-mudryy-472/



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...