вівторок, 15 червня 2021 р.

Архітектурний колорит міста, або ВІЛЛИ ЗОЛОЧЕВА

Наприкінці XIX ст. Європою почала ширитися концепція "МІСТА-САДУ" англійського філософа Ебенізера Говарда, згідно з якою люди повинні жити в гармонії з природою. Ця ідея була підхоплена також архітекторами Галичини. І на зламі ХІХ-ХХ століть Золочів починають забудовувати "романтичними" віллами.
Усі вілли, як правило, мали якісь особливості, нестандартні завершення, адже кожен власник хотів, щоб його садиба вирізнялася з-поміж інших. Йдеться, насамперед, про вілли заможних людей, які не шкодували коштів на доброго архітектора, вишукане оздоблення, садівника.
Як правило, вілли були розраховані на одну родину. Вони двоповерхові чи одноповерхові з мансардою; мали інтер’єрну сходову клітку, кухню, одну або дві лазнички, салон і спальні.
Золочівські вілли в більшості це - будинки емеритів.
Емери́т (лат. emeritus, «заслужений») - відставний військовий, священик, викладач, працівник. Зазвичай це людина, яка після відходу з посади користується перевагами професії чи посади. В Україні на території Галичини до середини XX століття слово «емерит» було синонімічне слову «пенсіонер». Золочів навіть звали "містом емеритів".
P. S. І більш цікавим стає місто, якщо ви знаєте його минуле!

  1. Золочівщина: минуле і сучасне: розвідки, спомини, публікації, пам'ятки, постаті [Текст] / упоряд. і ред. Микола Дубас. - Львів : Вид-во "Мс", 2006. - 759 с., іл.
  2. Чекінда А. Золочів. Таємниці давнього міста королівської Галичини'' [Текст] : фотоальбом / Анатолій Чекінда. - Золочів, 2020. - 232 с.
Вілла "Оаза", вілла "Грауера" і вілла А. Підловського.
Адольф Підловський - відомий на теренах Золочівщини ресторатор і м'ясник.
Зараз - Золочівський військовий комісаріат.

Вілла, ім'я власника невідоме. А, можливо і не вілла...
Нині - Золочівський РВ ГУМВС України в Львівській області.

Вілла радника суду В. Дольницького по вул. М.Шашкевича, 64.
Володимир Дольницький - радник королівсько-імператорського окружного суду в Золочеві в період Австро-Угорської імперії, голова окружного суду в Золочеві в період ЗУНР


Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...