пʼятницю, 18 червня 2021 р.

Пройдемося вулицями міста: шпиталь

Впізнали будівлю по фото?

КНП "Золочівська центральна районна лікарня". В минулому - загальний шпиталь, проектно-будівельні роботи якого вела фірма українського архітектора Івана Левинського.
Іван Левинський - видатний український інженер, архітектор, будівничий, підприємець, громадсько-політичний діяч, професор Львівської політехніки, меценат. Незрозуміло, як він міг поєднувати працю у, здавалося би, абсолютно протилежних площинах фахової діяльності. Однак це було.

На межі ХІХ-ХХ ст. багато санаторіїв і лікарень на Галичині довіряли будувати виключно І. Левинському. У Львові він спорудив санаторій доктора К. Солецького, у Ворохті - санаторій доктора Ф. Міхаліка, лікарні у Львові, Перемишлі, Косові, Коломиї, Заліщиках та Золочеві.

Існуючі на сьогоднішній день будинки, інтер'єри лікарських закладів та їх проекти, виконані фірмою І. Левинського, говорять про те, що на початку ХХ ст. це були не просто фахові, але і взірцеві речі.


У дописі використано книжкове видання з фонду Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка Золочівської міської ради:
  • Нога О. Іван Левинський: архітектор, підприємець, меценат [Текст] / Олександр Нога. - Львів : Центр Європи, 2009. - 192 с., іл.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...