пʼятницю, 28 травня 2021 р.

Директор української гімназії Товариства "Рідна школа" у Золочеві Микола Хмільовський

Священник, громадський і культурний діяч, військовий капелан Української Галицької Армії, радник Митрополичої консисторії УГКЦ, член Української Головної Визвольної Ради - МИКОЛА ХМІЛЬОВСЬКИЙ (1880-1963)

Прийшов на світ 18 травня 1880 р. в селі Покропивна на Тернопільщині. Там же й пройшло його дитинство. Потім було навчання у Львівській академічній гімназії, на теологічному факультеті Львівського університету. Закінчивши навчання у Відні, здобув наукове звання доктора богослов’я.
Великий період свого життя Микола Хмільовський віддав ЗОЛОЧЕВУ та місцевій громаді.
  • у 1907 р. разом з дружиною оселився у Золочеві, де став членом "Просвіти" та обійняв посаду катехита місцевих шкіл;
  • був членом міської управи Золочева, членом комітету по спорудженню пам'ятника М. Шашкевичу на Білій горі, співзасновником Товариства ім. М. Шашкевича;
  • у 1913-1917 рр. очолював Золочівську народну школу ім. М. Шашкевича;
  • подальше керування цією школою перервала Перша світова війна. У 1918-1919 рр. вступив у IV Золочівську бригаду УГА, де обійняв становище польового духівника;
  • у 1921 році став директором української гімназії Товариства "Рідна школа" у Золочеві (також - співзасновник та викладач релігії-каліграфії). У плані навчання і виховання гімназія була одним із найкращих навчальних закладів Галичини, "кузнею національної еліти"
ПРОТЕ...
Діяльнісь гімназії непокоїла польську владу, і та намагалася обмежувати діяльність навчального закладу. Чинили тиск на викладачів, проводили поліцейські обшуки у приміщенні навчального закладу.
У 1930 році о. Хмільовський захворів, пішов у відпустку, а після відпустки його вже не допустили до керівництва. Польська влада поставила ультиматум "Або Хмільовський піде з керівництва, або гімназію буде закрито". Щоб зберегти навчальний заклад о. Хмільовський був змушений зректися посади директора. Звістка про підступ влади розлетілася блискавкою. Про це писали провідні українські часописи, які звеличували о. Хмільовського як педагога та створену ним гімназію, обурювалися свавіллям шкільної влади. Прощання з директорм перетворилося у маніфестацію усіх українців Золочева.

Зацікавили?
Більше - у сюжеті Золочів. нет розповідають історики Васильків Іванна Василівна та Володимир Сивак - https://zolochiv.net/pro-diyalnist-o-mykoly-hmilovskoho.../

Та книжкові/електронні видання з фонду Золочівська центральна районна бібліотека ім.І.Франка:
  1. Золочівщина: минуле і сучасне: розвідки, спомини, публікації, пам'ятки, постаті [Текст] / упоряд. і ред. Микола Дубас. - Львів : Вид-во "Мс", 2006. - 759 с., іл.
  2. Золочівщина. Постаті [Текст] : біограф. довід. / упоряд. Юрій Юречко. - Львів : Святогорець, 2019. - С. 269-270.
  3. Лебедович І. Полеві духівники Української Галицької Армії [Електронний ресурс] : матеріяли до історії / Іван Лебедович. - Вінніпег, 1963. - 1 електрон. опт. диск (CD-RОМ).
  4. Мамчин Р. Микола Хмільовський / Роман Мамчин // Золочівщина: минуле і сучасне: розвідки, спомини, публікації, пам'ятки, постаті [Текст] / упоряд. і ред. Микола Дубас. - Львів : Вид-во "Мс", 2006. - С. 601-602.
  5. Сліпак М. Микола Хмільовський - видатний діяч УГКЦ і воюючої України / Мар'ян Сліпак // Золочівщина: минуле і сучасне: розвідки, спомини, публікації, пам'ятки, постаті [Текст] / упоряд. і ред. Микола Дубас. - Львів : Вид-во "Мс", 2006. - С. 630-631.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...