пʼятницю, 28 травня 2021 р.

Золочів у долі Володимира Супранівського

16 травня минає років від дня народження письменника, літературознавця, перекладача, також -  не повірите ливарника дзвонів (бо продовжив справу дідів-прадідів) ВОЛОДИМИРА СУПРАНІВСЬКОГО.
Виходець с. Соколівка (нині Буського р-ну). Після закінчення народної школи в рідному селі навчався у Бродівській і Золочівській класичних гімназіях, потім закінчив шестикласну чоловічу школу в Буську, а з 1907 по 1913 роки практикував і працював у книгарні Наукового товариства ім. Т. Шевченка у Львові.

Золочів був у долі В. Супранівського не лише під час навчання.

Саме тут у видавництві Йосифа Ляндесберга 1910 і повторно - 1911 року вийшла друком у двох випусках одна з перших поетичних антологій "НА ВІЧНУ ПАМ'ЯТЬ ТАРАСОВИ ШЕНЧЕНКОВИ" за упорядкування ВОЛОДИМИРА СУПРАНІВСЬКОГО. У ній вміщено понад 80 віршів 59 поетів та 2 народні пісні. Серед авторів - М. Некрасов, Янка Купала, Б. Грінченко, а також Леся Українка та І. Франко.

"Прибуток від продажу цієї книги накладом 5 тисяч примірників був призначений на побудову пам'ятника Тарасу Шевченку у Києві", - пише у статті "Галицька Шевченкіана починалася у Золочеві" Микола Іванців.

У дописі використано:
  • Золочівщина. Постаті [Текст] : біограф. довід. / упоряд. Юрій Юречко. - Львів : Святогорець, 2019. - С. 248-249.
  • Іванців М. Галицька Шевченкіана починалася у Золочеві / Микола Іванців // Нар. слово. - 2021. - 4 березня. - С. 5.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...