середу, 10 березня 2021 р.

Галицька Шевченкіана починалася у Золочеві

У Золочеві у видавництві Йосифа Ляндесберга у 1910-му і повторно у 1911-му роках вийшла друком у двох випусках одна з перших поетичних антологій «На вічну пам'ять Тарасові Шевченкові».
 
Такий вигляд мала поетична антологія "На вічну пам'ять Тарасові Шевченкові".


Її упорядником і видавцем був наш земляк з Соколівки на Бущині Володимир Супранівський. До слова, прибуток від продажу цієї книги накладом п'ять тисяч примірників був призначений на побудову пам'ятника Тарасу Шевченку у Києві.

А познайомитись ближче з нею можна завдяки репринтному перевиданню у четвертій книзі серії "Повернені із забуття", випущеному до 200-ліття Тараса Шевченка редакцією газети "Воля народу" (м. Буськ).

Ексклюзивність цієї збірки в тому, що вона була першим подібним виданням, яке побачило світ на два роки раніше відомої антології українського бібліографа Михайла Комарова, яка вийшла в Одесі у 1912 р. і про яку є згадка у "Шевченківському словнику". А ось дослідження нашого земляка залишились непоміченим. Акцентую ще на одному: В. Супранівському тоді було лише 20 років. У 1907-1913 роках стажувався і працював у книгарні НТШ у Львові. Походить він з відомої на Галичині родини ливарників дзвонів зі Соколівки, корені якої тісно переплетені з родоводами Маркіяна Шашкевича та Якова Головацького. Брав участь у Першій світовій війні, потрапив у російський полон, учасник Визвольних змагань 1918-1920 років, навчався в Українському таємному університеті. З 1944 року перебував в підпіллі. Час смерті (орієнтовно 1964 рік) і місце поховання досі невідоме. (Детальніше про нього - в серії брошур "Повернені із забуття" авторства Романа Баранського (1938-2010), яку випустила редакція газети "Воля народу").

Щодо спонукання В. Супранівського до укладання антології, то Р. Баранський зауважує таке: "На Золочівщині... культ Шевченка зростав поряд з посиленням боротьби з москвофільськими організаціями та ростом культу Маркіяна Шашкевича. До цього зумовила діяльність соколівського священика Володимира Кальби, який, до речі, мав безпосередній стосунок до видання антології та був одним з організаторів спорудження у 1911 році пам'ятника М.Шашкевичу на Підлиській горі".

В антології "На вічну пам'ять Тарасові Шевченкові" вміщено понад 80 віршів 59 поетів та дві народні пісні, і хоч нерівноцінні за художньою вартістю, однак у них підноситься значення Т.Шевченка, його слова для народу, висловлюється вдячність за те, що він розбудив його до спротиву. Серед авторів такі відомі імена М. Некрасов, Я. Купала, Б. Грінченко, а також Л. Українка та І. Франко.

Вчитуючись у ці рядки, сьогодні розумієш вагу і актуальність цієї антології для прославлення ім'я найвидатнішої людини рідної землі - у 160 роковини пам'яті Великого Українця.

Микола ІВАНЦІВ.

м. Буськ Львівської області.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...