четвер, 18 лютого 2021 р.

ІСТОРІЯ № 1 про походження Золочева

Розпочинаємо нову рубрику ЗОЛОЧІВЩИНА. INCOGNITA, де споробуємо зібрати легенди, таємниці Золочівського краю і "завуальовані" певними історичними подіями факти минулого.
Допоможете? Пишіть у коментарях до дописів відомі вам легенди, перекази рідного краю. Будемо щиро вам вдячні!
Отож, ІСТОРІЯ № 1 про походження Золочева.

Відомо про існування на теренах Золочівщини таких давньоруських твердинь як Пліснесько, Гологори. А близькість до Львова і Звенигорода свідчать про його давнє історичне минуле ще часів Київської Русі і Галицько-Волинського князівства.

За давнім переказом на берегах річки Золочівки у напрямі сіл Єлихович і Городилова існувало місто Радече - сучасник Пліснеська. Місто було погано укріплене і тому мешканці говорили, що то є лихо вічне. "Мабуть ця обставина і дала назву селу - Єлиховичі", - вважає Надія Гупало.

Саме ж місто Радече загинуло від набігів кочівників ще в першій половині ХІІІ ст. Його жителі, що залишилися живими, перейшли жити на навколишні болота. Оселі вони будували на дубових палях, забитих у болото. Стежки і вулиці були зроблені з таких же палів.

Немає достатніх підстав стверджувати, що Радече - це давній Золочів, але варто згадати ОДИН ЦІКАВИЙ ФАКТ. На початку ХХ ст. в місті прокладали водопровід і знайшли у торфовищах грубі дубові палі, вбиті рядами в землю. У торфі вони законсервувалися і набули синьо-чорного кольору, - пише у книзі "ЗОЛОЧІВ: ЛЕГЕНДИ І ДІЙСНІСТЬ" Надія Гупало.

За лаштунками легенд і таємниць - разом з вами Золочівщина#digest.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...