четвер, 19 листопада 2020 р.

Кахляні візерунки Золочева

Естетичний вигляд житлового приміщення ще у довоєнному Золочеві цінувався не менше, ніж його надійність та функціональність. З цим завданням чудово справлялися виробники будівельних матеріалів, які "йшли в ногу з часом" та тогочасними потребами споживачів.

Так, на межі ХІХ-ХХ ст. на ринку оздоблювальних будівельних матеріалів з'явилася керамічна плитка, що прийшла на зміну дерев'яній підлозі у під'їздах будинків.
Плитка експортувалася з Великої Британії та Німеччини, а в останній чверті ХІХ-го століття у Львові налагоджено виробництво керамічної плитки, різні види якої швидко поширились в місцевій архітектурі.

Цікаво що:
  • керамічна плитка була високої якості, про що свідчать збережені зразки в коридорах та на сходових клітках історичних будинків Золочева;
  • кольори та орнаментика базувалися на народному мистецтві та кольористиці;
  • здорова конкуренція між виробниками кераміки "спричинила" велике різноманіття керамічної плитки для стін та мозаїчної плитки для підлоги.

До сьогодні збереглися плитки з іменами виробників, та про це іншим разом.
 
Виникають питання ? ? ?
Чому у ХІХ - на поч. ХХ ст. люди мали можливість та бажання створювати такі шедеври?
А зараз ми, у ХХІ ст., маючи всі технології, створюємо одне сміття?
Сумно...


















Немає коментарів:

Дописати коментар

Ольга Кіс - лауреатка Міжнародної літературної премії ім. Миколи Гоголя (2024)

ВІТАЄМО усією Золочівщиною!!! Серед лауреатів 2024 року Міжнародної літературної премії ім. Миколи Гоголя «Тріумф» є наша землячка, українсь...