четвер, 6 лютого 2020 р.

Карбована історія. Золочівський замок


«…Такого, як Золочівський замок, немає і близько. Здивувати людей у Золочівському замку можна не Великим палацом, навіть не Китайським палацом, а оборонними спорудами – равелінами, бастіонами, мостом», – говорив колись «реаніматор» замків Львівщини легендарний Борис Возницький. І він був правий.

За сотні років призначення Золочівського замку неодноразово змінювалося. Він був то фортецею, то королівською резиденцією, то панською садибою. Встиг він побувати навіть навчальним закладом і в’язницею.
На сьогодні Золочівський замок є справжньою окрасою нашого міста, музеєм-заповідником Львівської галереї мистецтв, який включений до туристичного маршруту «Золота підкова» Львівщини.
Така багата історія надихає українців на нові звершення...

Так, Національний банк України в серії «Пам’ятники архітектури України» з лютого 2020 року вводить в обіг пам’ятні монети «Золочівський замок» номіналом 5 та 10 гривень.

Нові монети мають однаковий дизайн і відрізняються тільки якістю карбування і металом. Монета номіналом 5 гривень – з нейзильбергу (сплав міді, нікелю і цинку) вийде у кількості 40-ка тисяч штук, монета номіналом 10 гривень – з срібла, у кількості 3-х тисяч штук.


Аверс (лицьова сторона монети)





Реверс (зворотня сторона монети)

Аверс

Реверс

На аверсі монет розміщено: угорі – малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; над гербом зазначено рік карбування монет 2020; праворуч і ліворуч на монеті зображено вежі, крізь які видно стилізовану панораму замку; унизу зазначено номінал – 5 чи 10 гривень; унизу праворуч   логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.


На реверсі монет зображено внутрішнє подвір’я замку: на передньому плані фонтан та скульптурна композиція трьох купідонів, на другому плані – Китайський палац, ліворуч від якого – статуя Нептуна, праворуч – статуя Афродіти; розміщено написи: ЗОЛОЧІВСЬКИЙ ЗАМОК (унизу півколом), XVIІ ст. (праворуч)



Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.
Скульптори: Володимир Дем’яненко, Анатолій Дем’яненко

Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...