середу, 5 лютого 2020 р.

Австрійський архикнязь, який служив Україні (до 125-річчя з дня народження Василя Вишиваного)


"… До збруї! До збруї стрільці!
І рідну країну спасайте!
Повстаньте як вірні козацькі сини,
Героями в хату вертайте!.."



Василь Вишиваний «До Збруї»

Вільгельм Франц фон Габсбург-Лотаринзький (Василь Вишиваний) – український військовий діяч, політик, дипломат, поет, австрійський архикнязь (ерцгерцог) династії Габсбургів, полковник Легіону Українських Січових Стрільців.
Народився 10 лютого 1895 р. у родинному маєтку австрійських архикнязів Габсбургів-Лотаринзьких, що знаходився на острові Люсін (сучасна Хорватія) в Адріатичному морі. Походив із відомого австрійського імператорського роду Габсбургів. 
Родинною гілкою цього роду, до якого належали батьки Вільгельма, була династія Габсбургів-Лотаринзьких. В ній поєдналися дві гілки європейської знаті – Габсбургів і Лотарингів. Батьком Вільгельма Габсбурга був австрійський архикнязь (ерцгерцог) Карл Стефан Австрійський (нім. Karl Stephan von Österreich, 1860-1933). Його мати – австрійська архикнягиня Марія Терезія Австрійська-Тосканська (нім. Maria Theresia von Österreich-Toskana, 1862-1933).


Архикнязь Карл Стефан Габсбурґ, батько (другий праворуч) із родиною, 1896 р.
На руках у дружини Марії Терези, матері – наймолодший із шести дітей син Вільгельм, майбутній Василь Вишиваний

З 1905 р. Вільгельм навчався у Віденському реальному училищі, яке він закінчив у 1912 р. Наступного року Вільгельма і його брата Лео було відправлено на навчання до Терезіанської військової академії в австрійському місті Вінер-Нойштадт.
Навчання Вільгельмові давалося доволі легко. В академії він вперше самостійно познайомився із працями Каутського, Ніцше та інших філософів. Окрім військової справи Вільгельм вивчав літературу та мови, серед яких обрав вільним факультативом українську. Надалі з власної ініціативи Вільгельм інкогніто подорожував Карпатським краєм, мешкав разом із селянами.

У лютому 1915 р. Вільгельм Габсбург закінчив військову академію, отримав звання лейтенанта австрійської армії і був відправлений до 13-го полку уланів, що дислокувався у Золочеві Львівської обл. Полк уланів на той час була сформований переважно з українців Золочівського повіту.

Кавалерійський манеж 13 полку уланів, Золочів (споруда існує й використовується, за іншим призначенням, до цього часу)

Першою українською книгою, з якою він ознайомився Вільгельм, була «Мала Історія України» М. Грушевського. Цю книгу він прочитав ще взимку 1915 р. за допомогою одного українського солдата з його сотні на прізвище Пришляк. Згодом просте зацікавлення українською культурою переросло в участь у політичному житті українців Австро-Угорщини.


Вільгельм Габсбург (Василь Вишиваний), 1914-1915 рр.
Під командуванням Вільгельма Габсбурга та з його ініціативи сотня 13-го полку уланів повністю українізувалася. Всі вояки мали синьо-жовті відзнаки на уніформі.
У війську Вільгельм не тільки досконало опанував українську мову, але почав вважати себе українцем, а також постійно заохочував своїх підлеглих до активного національного самовизначення. Один з підлеглих солдат Золочівського краю подарував йому вишиту сорочку, яку він почав відкрито носити, як в полку так і поза ним.
За носіння вишиванки, а також патріотизм та палку любов до України, Габсбурга почали називати Василем Вишиваним. У 1916 р. він домігся переоформлення свого паспорта на нове прізвище, дане йому українцями.


У цей же період разом із своїми бойовими побратимами-українцями В. Вишиваний приймає участь в боях за звільнення Галичини від окупантів.

За законами тогочасної Австро-Угорщини кожний член імператорської сім’ї по досягненню 21-ліття автоматично ставав членом сенату країни. Таким чином Вільгельм Габсбург в 1916 р. став членом парламенту та налагодив там контакти з українськими депутатами, особливо з Євгеном Петрушевичем, майбутнім президентом ЗУНР. Детальніше ознайомлення з українськими справами Австро-Угорщини сталося після його зустрічі в 1917 р. з митрополитом Андрієм Шептицьким.

Василь Вишиваний (праворуч) і Митрополит Андрей Шептицький, орієнтовно зима 1917-1918 рр.

З весни 1918 р. Василь Вишиваний перейняв командування загонами Українських Січових Стрільців в околицях Херсону та став проводити політику підтримки українських сил. Вишиваний, котрий своїми загонами охороняв українське селянство від репресій окупаційних військ, заслужив прихильність місцевого населення.
Після повалення гетьманату Скоропадського в грудні 1918 р. Василь Вишиваний почав співпрацювати з урядом Директорії, отримав звання полковника УНР і у вересні 1919 р. був призначений головою відділу закордонних зв’язків Головного управління Генерального Штабу УНР.
Переїхавши до Кам’янця-Подільського, де в той були час розташовані керівні установи Директорії, Василь Вишиваний налагодив контакти з військовими місіями держав Західної Європи та розпочав формування військових шкіл для армії УНР.
Архикнязь Вільгельм Габсбург (Василь Вишиваний), сотник УСС, 1916 р.

Після низки трагічних обставин Василь Вишиваний опинився в еміграції.
У 1921 р. був обраний головою управи Українського національного вільного козацького товариства, в якому започаткував випуск газети “Соборна Україна”.

Василь Вишиваний постійно цікавився подіями в Україні, діяльністю чисельних українських емігрантських організацій, які після знищення незалежності виникли в різних країнах світу. Використовуючи своє ім’я, він активно робив спроби в країнах Європи, вплинути на європейських політиків, заохочуючи їх до підтримки української справи.
Неодноразово зустрічався з провідними діячами української еміграції – Євгеном Петрушевичем, Павлом Скоропадським, Євгеном Коновальцем та іншими – заради об’єднання спільних зусиль в боротьбі за відновлення незалежності України.

У 1921 р. Василь Вишиваний видав збірник поезій “Минають дні”, який присвятив бойовим побратимам. 

Габсбург-Вишиваний на гірськолижному курорті з одним зі своїх друзів, 1930-ті роки
Під час Другої Світової війни він рішуче відмовився від співпраці з нацистами. Знаходився під наглядом, оскільки у гестапо існували небезпідставні підозри в його зв’язках антифашистським підпіллям.

Після війни, проживаючи в англійській зоні окупованої Австрії, Габсбург-Вишиваний налагодив контакти з представниками ОУН та УПА та іншими. Заради підтримки визвольної боротьби УПА, він також налагодив контакти, через представників, з Шарлем де Голлем. Й французький уряд виявив готовність допомогти українській справі.

Учасники свята запорожців у Парижі, 1937 р. У другому ряді четвертий справа — Василь Вишиваний
Проте, про зазначену діяльність стало відомо чекістам і Вільгельм Габсбург відразу опинився під пильним наглядом радянських спецслужб, які прийняли рішення про його викрадення та арешт.
Схоплений та заарештований радянським СМЕРШем, Вільгельм Габсбург був перевезений до Карлс-Баденської тюрми, де "вибивали" інформацію про його зв'язки з ОУН і УПА, західними партнерами. Йому інкримінували шпигунську діяльність із західними державами, союзниками СРСР по антигітлерівській коаліції, та звинувачували в зв’язках з ОУН.

Не добившись від нього жодних зізнань, наприкінці листопада 1947 р. його перевели до Лук’янівської тюрми Києва. Протягом пів року Василя Вишиваного щоденно жорстоко допитували, намагаючись дізнатися про його контакти з патріотичними рухами, проте він відмовився видавати прізвища своїх побратимів та соратників.

18 серпня 1948 р., не витримавши тортур, зупинилося серце Василя Вишиваного. Прожив 53 роки. Похований на Лук’янівському цвинтарі.
16 січня 1989 року Василя Вишиваного посмертно реабілітували.

Вільгельм Габсбург незадовго перед смертю в Лук’янівській в’язниці, 1948 р.
Доля Гасбурга-Вишиваного надихнула американського дослідника, професора історії Єльського університету Тімоті Снайдера (англ. Timothy David Snyder), написати книгу “Червоний Принц” – розповідь про історію Центральної Європи крізь призму життя Вільгельма та про імперську велич, яка пристосовувалася до “весни народів”. Тімоті Снайдер: «…Я був зацікавлений у Вільгельмі Габсбургу, якого в Україні знали ще як Василя Вишиваного, бо мене цікавили впливові, заможні аристократичні родини, де родичі обирали собі різні національності. Габсбурги були однією з таких родин. Вільгельм обрав Україну, в той час коли його батько і брат хотіли бути польським королями. Таких прикладів чимало і у випадку України, і в українських сусідів. Я усвідомив, що Вільгельм був занадто яскравим, щоб бути частиною лише однієї книги; що його життя і наміри стати королем України, які певного часу були дуже серйозними, а деколи легковажними, а часом комічними і разом з тим трагічними, – усе це заслуговувало на окрему увагу. Він мене цікавив як українець, як людина, що обрала собі національність. Що, як я вважаю, на певному етапі життя робить кожен із нас, хоча наше життя набагато простіше…» [див. Книж. вид.; № 5].


«…Я сильно надіюсь, що прийде хвилина,
Весь світ запалає огнями -
І воля народів, щаслива година
Братерство воскресне між нами…»
Василь Вишиваний «Надія»
За матеріалами
Громадської ініціативи «Інститут Маркіяна Шашкевича» (упорядкував Є. Захарчук).

В рамках ювілейних заходів з нагоди відзначення 125-річчя Василя Вишиваного Золочівська центральна районна бібліотека ім. І. Франка пропонує своїм користувачам ознайомитися із виданнями, які розкривають життєвий шлях Вільгельма фон Габсбурга.

Книжкові та електронні видання:
  1. Вишиваний В. Минають дні... [Електронний ресурс] : [зб. віршів] / Василь Вишиваний. - Відень, 1921. - 1 електрон. опт. диск (CD-ROM). 
  2. Габсбург-Лотаринзький Вільгельм Франц фон (псевдонім Василь Вишиваний) // Золочівщина. Постаті [Текст] : біограф. довід. / упоряд. Ю. Юречко. - Львів : Святогорець, 2019. - С. 51-52.
  3. Гірняк Н. Полковник Василь Вишиваний [Електронний ресурс] / др. Никифор Гірняк. - Вінніпег-Канада : Вид. хор УСС Дм. Микитюк, 1956. - 1 електрон. опт. диск (CD-ROM). 
  4. Сімкін М. Василь Вишиваний - український військовий діяч // За Україну, за її Волю! [Текст] : істор.-мист. альм. - Львів, 2018. - С. 21-23.
  5. Снайдер Т. Червоний князь : [таємниці життя габсбурзького ерцгерцоґа] [Електронний ресурс] / Тимоті Снайдер ; [пер. з англ. П. Грицака]. - Київ : Грані-Т, 2011. - 1 електрон. опт. диск (CD-ROM). 
  6. Сняданко Н. Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма [Текст] : роман / Наталка Сняданко. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. - 543 с.

Статті у періодичних виданнях:
  1. У Золочеві відкритомеморіальний барельєф Василю Вишиваному // Нар. слово. - 2020. - 19 листопада (№ 46). - С. 3.
  2. Солоненко А. У Золочеві відкрили меморіал Василю Вишиваному [у Навчальному центрі НГУ] / Аліна Солоненко // Наша укр. справа. - 2020. - 19 листопада (№ 46). - С. 4.
  3. Сидорович О. Василь Вишиваний у Золочеві: [урочисті заходи до 125-ї річниці Вільгельма фон Габсбурга] / Олег Сидорович // Наша укр. справа. - 2020. - 13 лютого (№ 6). - С. 2.
  4. Рік Василя Вишиваного : [про проголошення 2020 року "Роком Василя Вишиваного на Львівщині"] // Наша укр. справа. - 2020. - 2 січня (№ 1). - С. 3. 
  5. Шах Т. Прифронтові будні архікнязя Вільгельма / Тарас Шах // Нар. слово. - 2019. - 4 квітня (№ 15). - С. 4. 
  6. Джегур І. Василь Вишиваний - український патріот : [соціокультурний захід у Золочівській ЦРБ ім. І. Франка] / Інна Джегур // Нар. слово. - 2018. - 6 вересня (№ 36). - С. 4. 
  7. Шах Т. Вулики від архікнязя : [про Василя Вишиваного] / Тарас Шах // Нар. слово. - 2017. - 20 квітня (№ 16). - С. 5. 
  8. Сімкін М. Українець - син італійського та австрійського народів : Василь Вишиваний і Золочівщина / Марко Сімкін // Наша укр. справа. - 2017. - 16 лютого (№ 7). - С. 3
Інтернет-посилання:
  1. Андрющенко Е. Ерцгерцог та шпигун у київській тюрмі. Справа Василя Вишиваного [Електронний ресурс] / Едуард Андрющенко . - 2019. - Режим доступу: https://graty.me/uk/erczgerczog-i-shpion-v-kievskoj-tyurme-delo-vasiliya-vyshivanogo/
  2. Короткий В. Габсбург, який обрав українську ідентичність : Василь Вишиваний і наш час [Електронний ресурс] / Василь Короткий. - 2019. - Режим доступу: https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2640488-gabsburg-akij-obrav-ukrainsku-identicnist-vasil-visivanij-i-nas-cas.html
  3. Сімкін М. Василь Вишиваний, або життя щирого українця ерц-герцога Вільгельма фон Габсбурга  [Електронний ресурс] / Марко Сімкін. - 2017. - Режим доступу: https://photo-lviv.in.ua/vasyl-vyshyvanyj-abo-zhyttya-schyroho-ukrajintsya-erts-hertsoha-vilhelma-fon-habsburha/
  4. Стрельська Л. До життєпису Вільгельма Габсбурга (Василя Вишиваного) [Електронний ресурс] / Лариса Стрельська . - 2002. - Режим доступу: http://national.org.ua/library/habsburg.html
  5. Терещенко Ю. Український патріот з династії Габсбургів [Електронний ресурс] / Ю. Терещенко, Т. Осташко. - 2011. - Режим доступу: https://parafia.org.ua/biblioteka/istoriya-mova/ukrajinskyj-patriot-iz-dynastiji-habsburhiv/
  6. Цалик С. Василь Вишиваний: австрійський ерцгерцог, що міг стати гетьманом України [Електронний ресурс] / Станіслав Цалик. - 2018. - Режим доступу: https://www.bbc.com/ukrainian/blog-history-45210672

Немає коментарів:

Дописати коментар

Презентація книги "Словесні траєкторії" Оксани Кришталевої у Золочеві

  “Нам живим і не штучним, дуже треба залишатися людьми. У межах власного простору, в кордонах своїх бажань” (Оксана Кришталева) Розкажемо б...