середа, 15 травня 2024 р.

НЕ МОДА І НЕ ДИВНА ЗАБАГАНКА: які вишиванки носили золочів'яни 100 років тому

Для одних це звичайна одяганка й данина моді, для інших - духовний оберіг і фактор національної ідентичності. Та знайте, що у сплетінні кольорів та узорів направду закодовані українське світобачення і душа. А зараз, у воєнний час, коли ворог зазіхає на нашу незалежність, вишиванка – не просто данина поваги до традицій, а спосіб заявити про себе на весь світ: Я – УКРАЇНЕЦЬ/УКРАЇНКА!

А якими були ЗОЛОЧІВСЬКІ ВИШИВАНКИ 100 років тому?

Ще декілька поколінь назад оздоблені вишивкою сорочки були основним елементом гардероба кожного мешканця регіону.

У повсякденних чоловіки ходили на роботу, а жінки поралися по господарству. Святкові ж вишивані сорочки дбайливо зберігали на особливі випадки, наприклад весілля. Святкове вбрання відрізнялося від повсякденного багатством та символічністю вишивки.

Золочівському краю не притаманна своя кольорова та орнаментальна особливість вишивання. Оскільки Золочівський повіт в різні часи перебував то під владою Австро-Угорщини, то під владою Польщі, тому і своєрідного стилю та техніки вишивання не зазначено.

Закцентуємо вашу увагу:
  • мешканці Золочівщини носили вишиті сорочки з лляного або конопляного полотна (саме ці матеріали в той час було найлегше знайти);
  • для регіону притаманним є використання геометричних візерунків (ромб, квадрат, зірка) і багато простору між вишитими елементами;
  • рослинний орнамент теж присутній, та обов'язково у поєднанні з геометричним;
  • у кольоровій гамі переважали холодні стримані кольори - чорний, зелений, вишневий, фіолетовий, синій;
  • серед використовуваних технік можна бачити мережку, низинку, гладь, штапівку, хрестик.
Ділимося з вами вже архівними фото мешканців Золочівщини у вишиванках (деякі з яких запозичили з фотоальбому "Золочів. Таємниці давнього міста королівської Галичини" Анатолія Чекінди)

P. S. Це більше, ніж просто фото. Це – свідчення розмаїтості та унікальності нашої з вами культури. Це саме те, що хоче знищити ворог. Але ми точно знаємо, УКРАЇНА ПЕРЕМОЖЕ!




Немає коментарів:

Дописати коментар

ПІШОХІДНА КРАЄЗНАВЧА ЕКСКУРСІЯ на тему "ПОЖЕЖА ЗОЛОЧЕВА 1903 РОКУ"

КРАЄЗНАВЧА ПОДІЯ НАСТУПНОГО ТИЖНЯ! ПІШОХІДНА КРАЄЗНАВЧА ЕКСКУРСІЯ на тему "ПОЖЕЖА ЗОЛОЧЕВА 1903 РОКУ"