пʼятницю, 1 грудня 2023 р.

ЄВРЕЙСЬКЕ МЕРЕЖИВОПЛЕТІННЯ У САСОВІ

У ІІ пол. ХІХ- на поч. ХХ ст. в Сасові існував відомий на увесь світ унікальний осередок мереживоплетіння зі срібних ниток. Засновником осередку був єврей, виходець із Бердичева Маркус Лейб Маргуліс.
У Сасові працювало близько 250 майстрів, а черга замовлень на вироби була на кілька років вперед.

"Сасівське" мереживо мало складні геометричні та рослинні орнаменти, що виконувалися срібними й золотими нитками (див. фото) на дерев'яних верстатах для виготовлення мережива (див. фото в першому коментарі).
Виготовляли чіпці (головні жіночі убори), нагрудники (прикраса та доповнення до жіночого строю), та, напевно не тільки їх.
Нагрудник - окрема передня частина жіночого одягу. Це прямокутник з двома стрічками для зав’язування зверху прикрашений багатою вишивкою. Основою є тканина (бавовна або шовк). Нагрудники єврейські жінки носили у XV-XIX ст. (див. фото жінки)
Сьогодні зразки цього мережива зберігаються у музеях світу.

P. S. Ми не можемо ствердно сказати, що зразки мереживоплетіння, представлені на фото, саме із Сасова. Але, що такі вироби там виготовлялися - це так.

Дещо з історичного минулого Сасова зібрали на краєзнавчому блозі Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка - http://zolocyiv-kraj.blogspot.com/search/label/Сасів

При підготовці цього допису скористалися такими джерелами:
  1. Давнє містечко неподалік Золочева : мандруємо рідним краєм // Наша українська справа. - 2020. - 17 грудня (№50). - С. 4.
  2. Kontny P. Oaza srebrnych kwiatow (Sassów – ośrodek szycharstwa aturowego). - Lwów : Drukarna Lwówska, 1932. - 32 s.
  3. Терещук Г. Єврейський світ Галичини – вперше за 85 років у Львові представили найбільшу колекцію юдаїки / Галина Терещук. - Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/29131462.html


Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...