середу, 18 жовтня 2023 р.

Сасівська папірня

Пам'ятаєте, розповідали вам у попередньому дописі про друкарню/книгарню Цукеркандлів, що була досить відомим підприємством у Золочеві на межі ХІХ-ХХ ст. Тут було випущено тисячі книг українською і польською мовами, серед них - кращі твори класичної літератури, афіші, поштові листівки.

Закономірно виникає питання: А ПАПІР ДЕ КУПУВАЛИ?

Дослідники кажуть, що у 1865 р. на околицях Сасова була збудована велика фабрика паперу, що працювала на місцевій сировині.
Фабрика спочатку була обладнана одною папероробною машиною і виробляла на добу 24 центнери паперу для друкування або 14 центнерів цигаркового паперу.
Весь папір експортувався за кордон, а саме: на Схід, до Англії, Америки, Єгипту. Фабрика мала промислові філії у Відні, Олександрії, Парижі, Лондоні і склад у Відні.
"Дивно, але у власному краї він попиту не мав. А коли його висилали до Відня, звідки порізаний і запечатаний повертався до Львова і Кракова з маркою паперу віденського та французького, то тоді його купували. Це посередництво Відня коштувало дорого... Навіть тоді, коли фабрика мала свою різальну машину, все одно папір не мав збуту вдома і мусів проходити через віденські склади із-за відсутності своїх магазинів". - пише краєзнавець Юрій Юречко у книзі "Сасів та його церкви".
Тож, можна припустити, що швидше за все і Цукеркандлі використовували наш український (віденсько-французький) папір для друку на своєму підприємстві.

А Сасівська фабрика рік у рік розширювалася. Вона брала участь у багатьох міжнародних і крайових виставках.
У книзі, виданій у зв'язку з крайовою виставкою 1894 р. у Львові, зазначалося, що відома фабрика Зигмунта Вайзера в Сасові виробляє цигарковий папір і більшу частину своїх виробів експортує до Франції, Туреччини, Америки. Також продукує копіювальний папір для англійського уряду.
На виробництві працювало 300 працівників, які жили у спеціально збудованому для них робітничому селищі (нині це хутір Папірня).

Кілька разів паперова фабрика зазнавала втрат через внаслідок пожеж.
Проіснувала Сасівська паперова фабрика до 1915 року. Під час Першої світової війни вона була знищена російськими військами.

У дописі використано:
  1. Золочівщина: минуле і сучасне / упоряд. М. Дубас. - Львів, 2006.
  2. KATALOG POWSZECHNEJ WYSTAWY KRAJOHIIEJ we Ixwowie roku 1894 [Електронний ресурс].- LWOW :Z DRUKARNI I LITOGRAFII PILLERA I SPÓŁKI. 1894. - 1 електрон. опт. диск (CD-ROM).
  3. Мацюк О. Я. Папір та філіграні на українських землях (XVI - початок ХХ ст.) [Текст] / О. Я. Мацюк. - Київ : Наук. думка, 1974.
  4. Юречко Ю. Сасів та його церкви [Текст] / Юрій Юречко. - Золочів, 1999.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...