неділю, 19 березня 2023 р.

Історія № 9: ЗОЛОЧІВСЬКИЙ ЗАМОК. ЛЕГЕНДИ

Кажуть, що в кожній легенді є частка істини. Легенд, пов'язаних із Золочівським замком багато! А може, і не легенди це зовсім? Ми вирішили зібрати найнезвичайніші та найцікавіші, на наш погляд, розповіді про Золочівський замок.
  • ПІДЗЕМЕЛЛЯ. Могутні стіни і вежі Золочівського замку породили безліч чуток і здогадок про підземелля і ходи, які з'єднують Золочівський замок із сусіднім Підгорецьким замком чи з міськими церквами.
До речі, були випадки, коли під час реконструкції певної частини міста відкривався підземний хід, чи десь провалювався підвал у старому будинку.

  • БІЛА ПАНІ. Працівники музею запевняють, що у палаці живе привид королеви Марії Казимири, або, як її охрестили сучасники, Білої Пані. Мабуть прикипіла всією душею до палацу і досі прогулюється ним.

Кажуть, смілива жінка командувала військом під час турецької облоги замку. Та й взагалі ще за життя темпераментна француженка міцно тримала у руках не тільки статки, але й чоловіка. Ходили слухи, що саме вона правила країною через Яна Собеського. Біла Пані не єдина, хто «володіє» замком.

  • ЧОРНИЙ ЛИЦАР - ще один привид Золочівського замку. Працівники музею припускають, що то сам король Ян ІІІ Собеський, що й після смерті кохає свою ненаглядну дружину. Він шукає її, та ніяк не може віднайти.

Кажуть, що навіть Борис Возницький, ночуючи в замку, чув якусь колотнечу, що аж сокиру біля себе клав – про всяк випадок. Привида назвали Чорним Лицарем.

  •  ПОСЛАННЯ ТАМПІЛЬЄРІВ. За іншою легендою поява Чорного Лицаря збіглася в часі з однією цікавою знахідкою. За с. Новосілки, що поблизу Золочева, у глухому лісі, в яру, знайшли два величезні камені. Вони покриті різьбленим тайнописом, яка датується XIV-XV ст.

Кажуть, що камені належали лицарському ордену Тамплієрів, замок яких перебував близько Новосілок. Про це розповімо вам у окремій ІСТОРІЇ.
  • КАТІВНЯ. Найтемніші часи для замку припали на радянський період, коли тут були катівні енкаведистів.
Місцеві старожили досі розповідають страшні історії тортур, кажуть, що вночі в стінах замка й досі чутно стогін і крики.

У дописі використано:
  1. Гупало Н. Замок як зразок шляхетського життя XVII-XVIII сторіч [Текст] / Надія Гупало // Галицька брама - 2007. - № 1-2 (145-146). - С. 10-11.
  2. Гупало Н. Історичні постаті Золочівського замку[Текст] / Надія Гупало // Галицька брама - 2007. - № 1-2 (145-146). - С. 13.
  3. Гупало Н. Золочів: легенди і дійсність [Текст] : історико-архітектурний нарис / Надія Гупало. - Золочів : Золочів. картонаж. ф-ка, 1992. - 48 с.
  4. Золочівщина: минуле і сучасне: розвідки, спомини, публікації, пам'ятки, постаті [Текст] / упоряд. і ред. Микола Дубас. - Львів : Вид-во "Мс", 2006.
  5. Каркулевський В. Золочівський замок - наприступна фортеця XVII століття [Текст] / Володимир Каркулевський // Галицька брама - 2007. - № 1-2 (145-146). - С. 8-9.
  6. Окремі цікаві інтернет-джерела.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...