пʼятницю, 18 листопада 2022 р.

ПРЕСОВИЙ ОРГАН ЗУНР: "ЗОЛОЧІВСЬКЕ СЛОВО"

Традиційним центром української журналістики та видання української преси до періоду ЗУНРу був Львів. Листопадові події 1918 р. у Східній Галичині викликали появу понад півсотні нових українських видань у багатьох повітових центрах. Серед них -

"ЗОЛОЧІВСЬКЕ СЛОВО" - газета, офіційне видання командування Золочівської окружної військової команди, громадсько-політичний двотижневик для мешканців Бродівського, Зборівського, Золочівського, Кам'янко-Струмилівського та Радехівського повітів.
І перш за все це - ПЕРША УКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА в м. Золочеві. Перше число (номер) вийшло друком 23 листопада 1918 року. Віддруковували - до 21.05.1919 рр. (загалом 49 чисел).

Редакція та адміністрація "Золочівського слова" знаходилася у будівлі магістрату по вул. Собеського, 2 (зараз - Золочівська міська рада). Придбати газету можна було у книгарні Цукеркандля (будівля поруч із магістратом) та інших торгівельних точках.

Подаємо окремі цитати із вступного слова від видавництва (зберігаємо правопис оригіналу):
  • "В бурливу хвилю родить ся наше видавництво - перша Українська часопись в Золочеві"
  • "Золочівське слово" буде новим корінєм, яке запустить Західно-Українська Народна Республіка в золочівську землю і ніякі вітри нї бурі єї не вирвуть"
  • "Золочівське слово" буде часописию народною, призначеною передівсїм для широких хлопських мас"
  • "Золочівське слово" має телефонічне і телеграфічне полученє зі Львовом і зі всіми більшими містами нашої Републики, а посередно також і з Києвом; буде отже приносило сьвіжі відомости з цїлого сьвіта"

P. S. Віддрукований архівний перший номер зберігаємо у краєзнавчому фонді Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка (за подарунок щиро вдячні краєзнавцю Баб'юку Юрію Опанасовичу)

ДАЛІ БУДЕ...



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...