четвер, 28 квітня 2022 р.

Краєзнавча книжкова полиця # Something That Belongs to You / Roald Hoffman

Hoffman R. Something That Belongs to You [Текст] / Roald Hoffman. - Ohio : Dos Madres, 2015. - 100 s.
Минулого року Золочівська міська бібліотека ім.І.Франка за сприяння єврейського історика, журналіста Shimon Briman отримала книжковий подарунок від Роалда Гоффмана.

Серед книг - драматичний твір "Something That Belongs to You" ("Те, що належить Вам") - п'єса автобіографічного характеру про українсько-єврейські відносини. 

Головними героями п'єси є 81-річна єврейка, Фріда Преснер та її син Еміль. Події відбуваються у 1992 році у Філадельфії, де живе Фріда з дорослим Емілем, його дружиною та дітьми-підлітками. Фріду не полишають спогади про Другу світову війну, про горище в українській хаті, де вона переховувалася від нацистів з п'ятирічним Емілем. 
Як і багатьо людям, що пережили Голокост, Фріді важко говорити про травмуючі події, які вона пережила. А дорослий Еміль просто уникає емоційної участі; він стверджує, що у нього дуже мало спогадів про ті часи.
Наполегливі допити внучки Фріди, яка займається шкільним проєктом, та раптовий візич члена української родини, яка їх переховувала, порушують крихкий спокій цієї американської родини. у потоці страшних спогадів для Фріди та Еміля з'являється біль та навіть теплі спогади про ігри, в які Еміль і Фріда грали там.






 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...