вівторок, 22 лютого 2022 р.

Мовознавчі напрацювання Маркіяна Шашкевича

Загальновідомим фактом є те, що МАРКІЯН ШАШКЕВИЧ був не лише письменником, мислителем, але передовсім будителем національного духу, проповідником, ревним захисником рідного слова.
  • "Найталановитіший із "Русалки"
  • "Батько нового галицько-руського письменства"
  • "Справжній лірик із шляхетними почуттями, котрий всього себе присвятив рідному народові, мовою якого на рідкість досконало володів"
Саме так називав Маркіяна Шашкевича критичний, прискіпливий, аналітичний у своїх судженнях ІВАН ФРАНКО

  1.  Маркіян Шашкевич щиро прагнув і намагався перевести писемність на живу народну мову. Своєю статтею «Азбука і абецадло» розпочав азбучну війну і виграв її, прозорливо передбачивши, що впровадження латинського алфавіту в українське письменство навіки роздерло б українську націю.
  2. Організував під час навчання у Львівській семінарії ГУРТОК ПАТРІОТІВ РІДНОГО СЛОВА, в якому за найближчих друзів мав Якова Головацького та Івана Вагилевича.
  3. В день 67-річчя цісаря Франца ІІ (12 лютого 1835 р.) Маркіян виголосив промову народною українською мовою, ще й зачитав ювілейну оду "Голос галичан". Цим він прагнув доказати, що українська мова повинна бути визнана на офіційному рівні.
  4. На свято Покрови 1836 року Маркіян Шашкевич виголосив українською мовою проповідь у Святоюрському соборі у Львові. Ця проповідь була своєрідним публічним протестом проти засилля чужоземних мов і панування їх в усіх сферах суспільного життя Галичини.
  5. Дбаючи про розвиток народної освіти, уклав 1836 року першу "Читанку для діточок в народних училах руских" українською мовою.
  6. Кульмінаційним моментом у національно-відроджувальній діяльності Маркіяна Шашкевича було видання першої в Західній Україні книжки українською народною мовою. Ця книга - "РУСАЛКА ДНІСТРОВАЯ" (1937).
І ЩЕ!
На краєзнавчому блозі до вашої уваги представлена інтерактивна дошка з даної теми. Цікаво? Тоді вам сюди - http://zolocyiv-kraj.blogspot.com/2020/02/blog-post_19.html

У дописі використано книгу - Шашкевич М. Повне зібрання творів / Маркіян Шашкевич; упоряд. і ред. М. Шалата. - Дрогобич : Коло, 2012. - 560 с.

P. S. Сприймайте світ через призму рідної мови!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...