пʼятницю, 5 листопада 2021 р.

Шашкевичу-210: історія №1

ІСТОРІЯ №1 про БАТЬКІВСЬКУ ХАТУ МАРКІЯНА ШАШКЕВИЧА

Ровесник Ференца Ліста, Вільяма Теккерея, Гаррієт Бічер-Стоу, Теофіля Готьє, він найменше із них прожив років (31 рік і 7 місяців), але встиг заслужити славу не тільки митця, а й Пробудителя національної свідомості свого народу.
  •  Наш МАРКІЯН ШАШКЕВИЧ народився 6 листопада 1811 року. За церковним календарем, 7 листопада - день Маркіяна, - звідси ім'я.
  •  Дитинство майбутнього поета минуло в рідному Підлиссі та в сусідньому селі Княжому, де батько, Семен Шашкевич, був священником. Початкову освіту здобував у дяка, потім навчався у Золочеві в німецькій школі, у Львівській (1823-1825) та Бережанській (1825-1829) гімназіях.
  •  У гімназійний період юнак почав складати вірші. Це були переважно родинні присвяти, написані сумішшю українських, церковнослов'янських і польських слів, або ж польською мовою.
  •  З-поміж ранніх віршів М. Шашкевича виділяється мініатюра "Слово до чтителей руского язика":
Дайте руки, юні други,
Серце к серцю най припаде,
Най щезают тяжкі туги,
Ум охота най засяде.

P. S. На фото бачите садибу-музей на місці хати (с. Підлисся), де провів свої перші роки Маркіян Шашкевич ( створена у 1986 році до 175-річчя від дня народження поета)

У дописі використано книгу - Шашкевич М. Повне зібрання творів / Маркіян Шашкевич; упоряд. і ред. М. Шалата. - Дрогобич : Коло, 2012. - 560 с.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...