четвер, 13 травня 2021 р.

Книжкова полиця для краєзнавців # Героїні визвольних змагань: Золочівщина 1940-1950 рр. / Федір Кріль

Героїні визвольних змагань: Золочівщина 1940-1950 рр. [Текст] / мат. зібрав та підгот. Федір Кріль. - 

До боротьби йшли найкращі, найчесніші, навідданіші. Йшли, щоб доказати всьому світові, що є такий народ, який воліє смерть, ніж коритися ворогові і конати у кайданах (Федір Кріль)

У праці "ГЕРОЇНІ ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ. ЗОЛОЧІВЩИНА 1940-1950 рр." Федір Кріль зібрав біографічні та фотографічні матеріали дівчат-жінок-матерів Золочівщини, які на рівні з чоловіками стали на захист рідної землі, перенесли найстрашніші тортури і катування, поклали на вівтар волі найдорожче - своє молоде життя.
Вони були зв'язковими, носили їжу повстанцям, надавали медичну допомогу, виготовляли та розповсюджували листівки патріотичного характеру. Вони - нескорені, патріотки, члени ОУН. Вірність присязі була для них понад усе.

P. S. Мало народів світу мають таких дочок. Ми повинні гордитися ними. І нині, у незалежній соборній Україні нехай цей спомин ляже світлою квіткою на їх знані й незнані могили!

 СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА! 



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...