вівторок, 4 травня 2021 р.

Історія №8 про ДЕРЕВ'ЯНИЙ ЗАМОК "НА КЕМПІ"

Золочівський замок - це унікальна пам'ятка історії та оборонної архітектури XVII століття, архітектурна візитівка сучасного Золочева.
Але чи знаєте ви, що був ще один замок у Золочеві, попередник сучасного ?

Де був збудований первісний замок? Це питання до сьогодні залишається відкритим.

Його появу можна віднести до початку ХVI ст., коли, після лихоліття чисельних татарських нападів на зламі століть, на деякий час стабілізувалася внутрішня ситуація.
Хоча деякі досдідники вважають, що час спорудження дерев'яного оборонного двору слід відносити до періоду господарювання Павла Сененського (XV ст), який був старостою міста. Цей дерев'яний замок розташовувався на горбку ("на кемпі") і був оточений ровом ( зараз тут знаходяться будівлі Золочівська районна державна адміністрація Львівської області та Золочівський Народний дім ім.І.Білозіра).
Розбудував давню дерев'яну фортецю, як і укріплення міста в цілому, познанський каштелян, староста міста Андрій Гурка.

Ось, що нам розповіли краєзнавці про цей період минулого:

Володимир Сивак: "У давнину розвиток міст залежав від їх обороноздатності. Кожне місто мало бути перш за все фортечним, оборонним пунктом. Міщани, які працювали та торгували повинні були бути впевнені, що їх праця і відпочинок охороняється певними органами, тому справно платили податки. У замку постійно перебувала штатна військова дружина. На випадок нападу, населення ховалося від ворогів за стінами замку і брало участь у його обороні. За Сененських пункт захисту (замок) знаходився на Кемпі. Його оточував глибокий рів з водою річок Золочівки і Млинівки, через який був споруджений міст, що піднімався у разі небезпеки. Луція Харевічова допускає, що на кемпі містився малий замок і фортеця. Під час будівництва будинку культури бульдозери витягували не тільки товсті дубові стовпи і палі, а також брили піщанника і ракушника. В 1541 році , незважаючи на героїчну оборону міста, Золочів захопили татари. Згоріла ратуша. Багатьох золочів'ян погнали у полон. Спалене і розорене місто почало відбудовуватися під керівництвом Андрія Гурки та його сина Лукаша. При будівництві літнього танцмайданчика (клітки) знайшли обламаний меч та шматки кольчуги. За Польщі "Кемпа" була любимим місцем відпочинку городян, але це вже інша історія".

Анатолій Чекінда: " - Коли дерев’яна фортеця з‘явилася - невідомо, скоріш за все вона була ровесником Золочева! - Згоріла в одній з міських пожеж, ймовірно 1541-1542 рр. - Не відбудовувалась через застарілу систему фортифікацій. - На місці фортеці містився парк «кемпа», корчма і на цьому місці вже в пізніший час були «танці». - При будівництві будинку культури неодноразово на поверхні виявляли докази цікавої історії цього місця, але знахідки не фіксувалися. Одного разу екскаватор наткнувся на щось схоще на обпалені залишки дерев‘яної вежі (в районі запасного виходу в будинок культури), а в районі входу до бібліотеки знайдено скриню з невідомим вмістом (зі слів людей які працювали на будівництві будинку культури)".

Використана література:
  • Гупало Н. Золочів: легенди і дійсність [Текст] : історико-архітектурний нарис / Надія Гупало. - Золочів, 1992. - 48 с.
  • Золочівщина: минуле і сучасне: розвідки, спомини, публікації, пам'ятки, постаті [Текст] / упоряд. і ред. Микола Дубас. - Львів : Вид-во "Мс", 2006. - 759 с., іл.
  • Пшик В. Укріплені міста, замки, оборонні двори та інкастельовані сакральні споруди Львівщини XIII-XVIII ст. [Текст] : каталог-інформатор / Володимир Пшик. - Львів, 2008. - С. 88-90.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...